Dominik Duka: Od svatého Václava se stále máme co učit

28. září 2015

Třeba být moudrý a spravedlivý. Zároveň ale taky tvrdý a nebát se ran. Jakou inspirací může být český kníže v migrační krizi?

Den české státnosti je zároveň i svátkem svatého Václava. Může nás zemský patron v něčem inspirovat i po více než tisíci letech? Podle Dominika Duky rozhodně ano, Václavovy ideály a vlastnosti jsou nutné pro to, aby v zemi vládla spokojenost, mír a bezpečí.

Co prozrazuje Václavova helma?

Středověcí kronikáři líčí Václava jako panovníka moudrého, vzdělaného, zbožného, spravedlivého, soucitného. „To je ten ideál, který stojí u zrodu našeho státu, nikoli ona bratrovražda,“ vysvětluje Dominik Duka. Václavova helma zároveň svědčí o tom, že nešlo o žádného slabocha.

„Kníže musel utrpět několik velmi těžkých ran, je dokonce proražená válečnou sekyrou. Byl to tedy člověk, který uměl svou zemi hájit, když bylo potřeba. A to i jako diplomat.“ Kardinál Duka se nedávno vydal na Blaník. Prý aby probudil rytíře spící v jeho nitru. Probuzení ale doporučuje všem.

Potřebujeme se probudit!

„Vidíme, že naše postavení ve střední Evropě není tak docela snadné. Zdá se nám, že někdy my nerozumíme druhým a druzí nerozumí nám. Ale nejhorší je, že si nerozumíme sami mezi sebou,“ upozorňuje Duka. Taky se prý nedokážeme vyrovnat s diktaturami, které nás postihly ve 20. století.

Čtěte také

„Byla to ztráta dvou etnik, která spolu s námi budovala celou naší kulturu a civilizaci. Nejprve Židé a následně i Němci. Dodnes se spolu nedokážeme smířit, odpustit si a pravdivě se dívat zpět i do budoucnosti.“ V nápravě tohoto stavu podle Duky selhává školství. Díl viny nese celá společnost.

Politici před problémy utíkají

Migrační krize ukazuje, že ideální poměry nejsou ani na nadnárodní úrovni. EU nabízí jen krátkodobá řešení „Křesťanská kultura nás zavazuje pomoci uprchlíkům. Na druhé straně si ale uvědomujeme, že příchod 60 milionů nespokojených obyvatel Afriky a Asie by znamenal zboření celého kontinentu.“

Uprchlíci dostávají na maďarsko-rakouských hranicích jídlo a pití

Situaci je proto třeba řešit přímo u zdroje problémů, a to všemi přípustnými prostředky, včetně Radou bezpečnosti posvěceného vojenského zásahu. Svou úlohu v řešení krizí ale mají mít i samotní uprchlíci.

„Je třeba, aby ti mladí následovali příklad našich otců a dědů, kteří odcházeli ze zemí okupovaných nacisty. Ti ale nehledali lepší život, šli do zahraničí proto, aby nám vrátili svobodu. To jsou myslím slova hodna svatého Václava.“

Jak se nedat zlákat na falešné sliby? Co se nám podařilo za čtvrtstoletí svobody? A prohlubuje se propast mezi západní a východní Evropou? Poslechněte si ze záznamu v iRadiu.

autoři: zis , Dominik Duka , ert
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.