Dominik Duka: Modleme se a možná budeme na svého prezidenta hrdí

9. březen 2013
Glosa Dominika Duky , Glosa Dominika Duky

Ze straníka musí vyrůst státník, který spojuje, nikoliv rozděluje. Tak Dominik Duka popisuje přerod politika v prezidenta. Povede se podle něj tato proměna?

Volba prezidenta naší republiky ukázala, jak umíme nakládat se svobodou slova, jak málo či mnoho jsme ovlivnitelní médii a jakou míru nadhledu a tolerance prokazujeme ve chvíli, kdy vítězí někdo jiný, než komu dáváme svůj hlas.

Trochu v zápalu boje zapomínáme, že volby vyjadřují vůli našich spoluobčanů, ať se nám to líbí, nebo nelíbí. Rád bych použil dva příměry. Jeden je z našeho, církevního, prostředí.

Když je vybírán kandidát na biskupa, jsou slyšeny různé osobnosti, církevní společnosti, řády a postupně se skládá mozaika člověka, o kterém lze říci, že bude pravděpodobně zbožným, laskavým, ale třeba i manažersky schopným představitelem diecéze.

Bylo by chybou si myslet, že když je někdo proslulým knězem ve velké farnosti, nutně bude i výborným biskupem. Tak přímočaře to nefunguje už proto, že nejde jen o zvětšení území, se kterým bude mít dotyčný co do činění. Je tomu jako v politice: výtečný starosta nemusí být ještě výborným ministrem. Vždy jde totiž o docela novou kvalitu, nové nároky.

Čtěte také

U prezidenta předpokládám, že bude člověkem na svém místě ne proto, že byl dobrým politikem, představitelem strany či ministrem. Ze straníka a politika prezident musí vyrůst ve státníka. Stává se přece hlavou státu, je prezidentem všech, tedy i těch, kdo jej nevolili a komu nesedí jeho dosavadní stranické názory a politická rozhodnutí.

Takový prezident by měl být především hlasatelem pozitivního myšlení, ne sarkastickým kritikem a stěžovatelem. Lecjaké útoky by měl umět s nadhledem přejít, velkorysost by mu měla být vlastní. Je tu od toho, aby nerozděloval, ale spojoval.

Má být autoritou, která se vší vahou a vážností dokáže varovat ve chvíli, kdy hrozí nebezpečí na politické scéně, kdy je ohrožena demokracie, nikoliv jeho představy či politické náklonnosti. Dobrý prezident by měl usilovat o to, aby občané státu byli hrdi na svoji zemi.

Umí-li toto vše a chce-li to, musí především jednat a mluvit tak, aby občané byli hrdi na svého prezidenta. Dejme mu šanci a modleme se – my věřící – a držme palce – ti ostatní – aby se tato proměna politika ve státníka povedla.

autor: Dominik Duka
Spustit audio