Dominik Duka: Jsme super konzumní společnost, pandemie je Boží výzva

Letošní Velikonoce bychom díky omezením souvisejícím s koronavirem mohli prožít autentičtěji než kdy jindy. Alespoň to tvrdí kardinál Dominik Duka. „Byl jsem v karanténě, měl jsem čas… a najednou jsem měl víc času věnovat se Bibli,“ přidává vlastní příklad v rozhovoru s Tomášem Pancířem.

V souvislosti s pandemií covid-19 tak Dominik Duka připomíná, že nic se neděje zbytečně. „Především my jako věřící si můžeme říci, že to Bůh musel dopustit. A proč? To už je otázka jiná,“ uvažuje.

V této souvislosti se v poslední době ozývají hlasy s otázkou, zda je možné pandemii považovat za Boží trest. „V poslední části Bible se rozlišuje mezi tím, co Bůh přímo chce, a co Bůh dopouští, například naším jednáním. Dostáváme se tedy k otázce: Je to Boží trest, nebo to máš za to, že jsi dělal hlouposti?“ ptá se Dominik Duka.

„Stali jsme se super konzumní společností, musíme tedy říci, že jde o určitou Boží výzvu. Nejde o trest, jako když se otec rozzlobí a kluka seřeže. Jde o určitou paralelu, ze které ale nemůžeme vinit Boha. Bůh může zasáhnout, ale my sami neseme odpovědnost.“

Jak to je sloužit velikonoční bohoslužby přes internet? A obrací se v poslední době Češi k víře víc než dřív? Poslechněte si odpovědi Dominika Díky v záznamu celého rozhovoru.

autoři: Tomáš Pancíř , als
Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.