Dominik Duka: Čeští xenofobové zvolili Slováka, Japonce a piráta. Vtip. Ale k zamyšlení

27. říjen 2017

Češi nejsou nacionalisti, myslí si kardinál. Svou volbou politikům vzkázali, že se jim způsob volební kampaně strašením nelíbí. Teď pro změnu straší zase politologové. Demokracii Duka rozhodně nepovažuje za ohroženou.

„Volby ukázaly, že není radno lidi ze všech stran strašit,“ myslí si Dominik Duka. Právě proto asi lidé dali hlas tzv. nesystémovým stranám. Svůj podíl má podle kardinála i Evropská unie, která se nedokázala vypořádat s migrační krizí.

Nejsme žádní xenofobové

„Všichni politici by si teď měli uvědomit, kdo migraci demagogicky využil a kdo naopak podcenil. Volič nám všem ukázal, že rozhodně není nějaký xenofob,“ je přesvědčený Duka. „Vtipkuje se teď, že čeští xenofobové zvolili Slováka, Japonce a piráta. Nad tímto žertem by se každý měl pořádně zamyslet.“

Čechy podle Duky nejde řadit mezi šovinistické nacionalisty, nebo dokonce „nácky“. To si ale v rámci předvolebního boje dovolily říkat i některé tradiční strany. „Místo toho, aby se tady opravdu diskutovalo, tak se nejmíň tři roky vedly pouze neužitečné hádky a osočování.“ Volby byly tak vzkazem politikům, že se tento způsob vedení kampaně nelíbí.

Voliči se nelíbila kampaň

Duka se neobává ohrožení demokracie, kterým teď straší někteří politologové. V demokracii se podle něj na rozvoji a vedení státu nepodílí politické strany, ale občané. Ti odevzdávají svou poctivou prací daně, se kterými pak stát hospodaří.

„Stát by tyto peníze měl ale rozdělovat spravedlivě. Podle rozumného uvážení a s přihlédnutím k celospolečenskému dobru. To jsem ale hledal ve všech programech politických stran zcela marně.“ Pojistkou demokracie je pak naše ústava. Proč je dobré ji číst stále znovu?

Švýcarský model? Nesmyls

V předvolební kampani jste slyšeli volání po referendu a větší míře přímé demokracie. „Sice referendum v ústavě máme, ale přímá demokracie funguje jen v určitých momentech. Když se dotýká každého občana.“ Nikde, ani ve Švýcarsku, se podle Duky nehlasuje o každé maličkosti.

Sčítání hlasů ve volebním okrsku číslo 1 v Českých Budějovicích

Navíc tady i parlamentní volby zajímají jen něco málo přes polovinu občanů. Ve Švýcarsku jde taky o konfederaci samostatných kantonů. „Pak by to znamenalo celou ústavu zrušit a vytvořit zcela nový stát! Protože ani jedna ze stran nebo hnutí teď nemá ústavní většinu, která je potřebná pro podobné rozhodnutí, můžete být opravdu klidní.“

autoři: lup , zis , Dominik Duka
Spustit audio