Dokument i reportáže o Zlaté bule sicilské na Radiožurnálu

Jaké okolnosti vedly budoucího římského císaře k vydání Zlaté buly sicilské v roce 1212? I to se dozvíte z unikátního rozhlasového dokumentu, který vznikal u příležitosti 800. výročí vydání této cenné listiny přímo na Sicílii. Zlatou bulou sicilskou potvrdil budoucí římský císař dědičný titul českým králům. Od 27. do 30. září bude originál listiny zcela výjimečně k vidění ve Státním archivu v Praze na Chodovci.

Od vydání Zlaté buly sicilské uplyne ve středu 26. září 800 let. Pergamen římského krále a císaře Fridricha II. Sicilského inspiroval našeho reportéra Roberta Mikoláše, aby se vydal po jeho stopách. V Zápisníku zahraničních zpravodajů jste tak už mohli slyšet jeho poutavé reportáže přímo ze Sicílie.

Radiožurnál se bude Zlaté bule sicilské věnovat hlavně 26. září. V reportáži Zblízka můžete výjimečně nahlédnout do trezoru, ve kterém je Zlatá bula sicilská ukryta. Mimo jiné uslyšíte, co všechno musejí archiváři dělat proto, aby se na ní nepodepsal zub času.

Hostem Radiožurnálu bude po 10. hodině spisovatel a historik Vlastimil Vondruška, autor čtyřdílné románové fresky Přemyslovská epopej. Její druhou část nazval autor Jednooký král Václav I. a čtenáře v ní zve na výlet do časů, kdy listina vznikala.

Pouť cyklistů i unikátní dokument o dokumentu

Průběžně Radiožurnál sleduje také jízdu sportovního klubu litoměřických policistů, kteří vyjeli v pondělí 17. září na kolech od areálu Národního archivu v Praze na Chodovci až do Basileje, kde byl důležitý dokument vydán. Provázet je bude reportér Českého rozhlasu Sever David Hertl.

Normanský palác a věž Pisana

V den 800. výročí Zlaté buly sicilské, tedy 26. září krátce po 20. hodině, uslyšíte ve Večerním Radiožurnálu dvacetiminutový dokument Roberta Mikoláše, který vás znovu zavede přímo na Sicílii. Nahlédneme s ním například do Normanského paláce v Palermu, kde Fridrich II. získával dovednosti a znalosti, ale i do Fridrichovy hrobky v palermské katedrále.

O své pocity se s posluchači podělí Giuseppe Salerno, který měl unikátní možnost otevřít sarkofág s Fridrichovými ostatky. O historickém významu listiny promluví i další významní italští i čeští historici. Dozvíte se od nich například i to, že Zlaté buly jsou vlastně tři, nebo že pečeť není z ryzího zlata.

Vysílání ČRo 1 – Radiožurnálu si můžete naladit na síti VKV/FM vysílačů po celé České republice a na dlouhé vlně 270 kHz. Poslouchat nás můžete i přes internet, pomocí DVB-S přijímače (satelit Astra 3A) a ve veřejnoprávním DVB-T multiplexu.

mapa vysílačů Radiožurnálu (VKV a DVB-T)

Záznamy vybraných pořadů Českého rozhlasu 1 – Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu. Pro automatické ukládání záznamů oblíbených pořadů do svého počítače nebo mp3 přehrávače můžete využít službu Podcast.

autor: anr
Spustit audio