Doktorka Kateřina Cajthamlová: Pokud chcete zdravě zhubnout, musíte být v pohodě

10. září 2020

Říká se, že veselá mysl je polovina zdraví a v případě zdravého hubnutí to platí dvojnásobně. Pokud se totiž rozhodneme upravit jídelníček a přidat si více pohybu, abychom zhubli, ale nebudeme v klidu a pohodě, tak nám naše tělo v hubnutí zabrání.

Člověk, který žije v permanentním stresu, často hubne samovolně, protože nemá chuť k jídlu a konzumuje převážně ne příliš zdravé potraviny, aby si zlepšil náladu. To však naše tělo vydrží jenom nějakou dobu. Co se s ním stane potom, vysvětluje doktorka Kateřina Cajthamlová:

„Člověk, který je v chronickém stresu, hubne samovolně, protože mu jíst nechutná. Ztrácí tak nejenom tuk, ale i aktivní svalovou hmotu, a to v poměru přibližně 1:1. Zároveň klesá i jeho výkonnost a může také onemocnět. Tělo se na to většinou po určité době (přibližně po měsíci až dvou) začne adaptovat obalováním nervů tukem. Vinou chronického stresu se v organismu postupně zvětšuje objem viscerálního neboli útrobního tuku a vytvoří se necitlivost tkání na inzulín. Takový člověk potom nemůže zdravě zhubnout, musí si nejprve vyřešit svoji stresovou situaci.“

A pokud vás zajímá, jak se tedy „hodit“ do pohody, poslechněte si záznam pořadu.

Spustit audio