Doktorandem na Princetonu: Přípravou do školy strávím deset hodin denně

17. srpen 2017

„U nás člověk dělá dokorát často při práci ve svém volném čase, naopak ve státech všichni dělají doktorát na fulltime. Největší rozdíl je v tom, jestli tomu člověk obětuje dvě, nebo deset hodin denně,“ říká Bruno Baránek, doktorand americké Princeton University. „Ale dostáváme stipendium na úrovni průměrného amerického platu. Podmínky máme super,“ doplňuje.

Stejně jako v České republice získává debata o postavení doktorandů na významu, i na jedné z nejleších univerzit světa doktorandi uvažují nad založením odborů. „Například studenti fyziky si často stěžují, že jsou více méně otroky svých vedoucích, anebo studenti jiných oborů musí odučit velké množství hodin oproti nám,“ popisuje student ekonomie. „Já jsem na svém studiu ale naprosto spokojený.“ Bruno nejprve absolvoval bakalářskou ekonomii na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy, pak se vydal na jednoletý magisterský obor do Španělska. Na doktorát nastoupil v německém Mannheimu. „V Německu jsem neměl pocit, že čas, co do studia vkládám, by byl dobře vynaložený. Neměl jsem dojem, že by se mi naskytly takové příležitosti, jako se naskytnou po doktorátu ve Spojených státech.“ V současnosti se Bruno chystá do třetího ročníku.

První dva roky doktorátu dochází student na běžné kurzy, program se blíží spíše našemu magisterskému studiu. „Teď jsem měl šest přednášek za týden. Zbytek času, tak kolem deseti hodin denně, obětuju domácím úkolům, dalšímu studiu a čtení článků.“ V následujících letech připravuje doktorand dizertační práci a vede kurzy pro studenty bakalářského studia. „Úplně nevím co mě čeká. Ti studenti jsou relativně odlišní oproti studentů v Čechách. Jsou hodně aktivní, vyžadují pozornost, připravují se na hodiny,“ popisuje Bruno.

„Stejně jako většina mých spolužáků bych se chtěl stát profesorem, zůstat na univerzitě, dělat hlavně výzkum a učit.“ Proces získání pozice univerzitního profesora v ekonomických oborech probíhá ve Spojených státech centralizovaně. „Ty interview probíhají ve vybraném hotelu, kde se sjedou všichni absolventi Ph.D. v ekonomii, přijedou profesoři a během jednoho týdne probíhají jejich setkání. Následně dostane student nabídky k práci, pokud má štěstí“

studenti - kampus - učení

Poslechněte si celý rozhovor!

autor: nol
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.