Dohodáři mohou žádat o kompenzační bonus. „Musejí doložit zaplacené pojištění,“ připomíná Schillerová

7. srpen 2020

Finanční správa ode dneška začíná vyplácet kompenzační bonus těm pracovníkům na dohodu, které postihly restriktivní opatření vlády kvůli koronaviru. O příspěvek můžou takzvaní dohodáři žádat až do konce listopadu. Žádost je možné podat na finanční úřad e-mailem, datovou schránkou, prostřednictvím aplikace nebo poslat poštou.

„Byla to poslední skupina lidí, která ještě žádnou výraznější pomoc nedostala,“ říká ministryně financí za hnutí ANO Alena Schillerová.

Čtěte také

Podobně jako u živnostníků nebo malých firem je v žádosti potřeba vyplnit základní identifikační údaje. Rozdíl je ale ten, že se bude muset doložit, že z dohody bylo zaplaceno  pojištění. Finanční správa totiž nemá o těchto lidech žádnou evidenci. „Nevěděla by, že to vyplácí tomu, kdo na to má nárok,“ dodává Schillerová.

Dohodáři si mohou požádat o částku 350 korun denně v období od 12. března do 8. června. Pokud by tedy byli postižení v tomto celém období, například jim byla zrušena dohoda, tak mají nárok na částku 31 150 Kč. „Odhadujeme, že o bonus požádá až 116 tisíc lidí, celkový dopad na veřejné rozpočty je zhruba 2,1 miliardy,“ říká.

Ekonomiku nemůžeme znovu vypnout

Dnes zároveň končí možnost požádat o kompenzační bonus pro OSVČ. Další podobná plošná pomoc se podle ministryně neplánuje.

„Děláme všechno pro to, abychom připravili chytrou karanténu, zefektivnili epidemiologická opatření, protože si nemůžeme dovolit ekonomiku znovu vypnout,“ říká s tím, že další pomoc je spíše formou dotačních programů.

autoři: Petr Král , prh
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.