Dočasný konec domácích vítězství, za Fed Cupem se bude cestovat

16. listopad 2015

Přes 14 tisíc diváků sledovalo v pražské libeňské hale vítězství českých tenistek ve Fed Cupu, už čtvrté v této dekádě. Na další podobný moment si ale budou muset fanoušci počkat, protože jestli budou české tenistky v dohledné době znovu slavit vítězství, bude to pravděpodobně na kurtech soupeřek.

Jednou doma a jednou venku, pravidla jsou jednoduchá. České hráčky teď měly ideální podmínky, poslední tři finále hrály doma, semifinále občas také, a tak se teď sešla kombinace, že je na oplátku čeká cestování.

V elitní skupině Fed Cupu je kromě vítězek posledních dvou ročníků dalších sedm týmů a Češky hrály se všemi naposledy doma.

„Vždyť je to paráda. Třikrát se vyhrálo doma, tak se teď prostě bude hrát venku. Jsme rádi, že jsme z posledních čtyř finále hráli tři doma,“ připomíná Petr Pála triumfy posledních let.

„Začínáme v Rumunsku, to není daleko, a pak je týden volno. Hraje se na tvrdém povrchu, podobné turnaje jsou předtím i potom,“ nevidí nehrající kapitán nevýhody.

Zápasy prvního kola se hrají vždy na tvrdém povrchu, semifinále většinou připadají na začátek antukové sezony. Jestli se v únoru příštího roku podaří vyhrát v Rumunsku, pojedou uprostřed dubna k semifinálovému zápasu do Německa nebo Švýcarska.

Čtěte také

„Doufám, že jsme dost silný tým, abychom to zvládly. Těším se, že přijdou další ročníky a další vítězství. Teď to nekončí,“ říká Lucie Šafářová s vědomím, že čím víc venkovních utkání Češky vyhrají, tím dřív se dočkají dalších domácích duelů.

Teoreticky by při současné výkonnosti mohly hrát další domácí finále už za dva roky, reálnější je spíš pro rok 2018.

autoři: mch , vman
Spustit audio