Dobrovolníky pro Moravu je potřeba usměrňovat, krizové štáby vyzývají nejezdit na vlastní pěst

28. červen 2021

Tornádem zasažená jižní Morava se vzpamatovává ze škod za pomoci dobrovolníků, kteří sem začali spontánně přijíždět již o víkendu. Do pomoci je pak zapojují místní týmy. „Konkrétně obec Lužice má koordinační stan přímo před krizovým štábem, je to sokolovna naproti škole. Je potřeba přijet za námi a domluvit se, zjistit jaké nástroje mají dobrovolníci k dispozici. Poté už je přidělujeme přímo k práci,“ popisuje místní koordinátor Matěj Motyčka.

Krizové štáby vyzývají dobrovolníky pro jižní Moravu, aby nejezdili na vlastní pěst, ale kontaktovali lokální koordinátory, kteří práci rozdělují.

„V předchozích dnech to byly stovky pomocníků, kteří sem jak organizovaně, tak neorganizovaně přijížděli. Teď od rána se pohybujeme okolo dvaceti,“ říká Matěj Motyčka, koordinátor dobrovolníků z Lužice.

Čtěte také

„Vytvořily se koordinační týmy, které dávají dohromady právě práci pro dobrovolníky, a je potřeba je usměrňovat, aby opravdu byli užiteční, když jdou pomáhat na určité zasažené místo,“ pokračuje. Podle Motyčky jsou na místě potřeba nejvíce klempíři, tesaři nebo zedníci.

Také v tornádem zasažených Mikulčicích panuje od rána čilý ruch, dobrovolníci se o práci na likvidaci škod hlásí v místním informačním stánku.

„Chvílemi ani není možné přejít některé ulice, protože se tu neustále střídají hasičská auta, dodávky řemeslníků, bagry nebo traktory převážející materiál nebo dobrovolníky,“ popisuje reportér Tomáš Kremr.

autoři: Petr Král , jkh
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.