Dobrodruh je člověk, který se někam vydá a neví, jestli se vrátí, říká cestovatel Tomáš Vejmola

26. květen 2019

Koupil v Thasku pětatřicet let starý tuk-tuk a vydal se na cestu. Za rok a půl najel 13 tisíc kilometrů přes Indii, Nepál, Írán, Turecko a Srbsko až do Hranic na Moravě. O tomto i dalších dobrodružstvích si Tomáš Vejmola alias Tomík na cestách povídal s Patricií Strouhalovou.

Vyučil se instalatérem, ale to ho nebavilo. Z vysoké školy ho vyhodili, a tak odjel do Anglie, kde vydělal a ušetřil peníze. Jeho první cesta vedla do Indie. „Toužím po objevování. Chci si užít život, dokud mám možnost. Život strašně rychle utíká a mrzelo by mě, že jsem ho nevyužil, že jsem se všeho bál. Tak jsem začal dělat, co mě baví,“ komentuje své rozhodnutí.

Jaké to je cestovat v růžovém tuk-tuku Jižní Amerikou? Lucie Radová zorganizovala ženskou expedici

5 holek v tuk-tuku

Česká novinářka a cestovatelka Lucie Radová se nedávno vrátila z Jižní Ameriky, kam ryze ženská výprava podnikla expedici ve vozítkách tuk-tuk.

Indii zvolil proto, že potřeboval změnu. A zažil obrovský šok. „V Indii je obrovský kontrast. Na jednu stranu je to druhá nejsilnější ekonomika, na druhou stranu tam jsou slumy. Zajímalo mě, jaké je na vlastní kůži vidět, co všichni známe z médií,“ vysvětluje.

Na své první cestě se vydal také do nepálského Káthmándú, jen půl roku po ničivém zemětřesení. „Tehdy jsem byl jeden z mála turistů na Anapurně a řekl jsem si, že potřebuju víc cestovat a objevovat. O to raději se pak vracím domů,“ říká.

Jeho další cesta vedla na kole do Gruzie a zpět. Tu zvládl s padesáti eury, které mu vydržely sto dní. Naposledy se vrátil z dobrodružství s tuk-tukem. „Když jsem se vrátil, lidé plakali dojetím, chlap jako hora mi padl do náručí. Všichni jsme brečeli“, směje se Tomáš Vejmola.

Tuk-tuk je tříkolka, autorikša, něco jako poloviční trabant. „Sotva to jede. Řazení je mezi nohama, je to takový hybrid mezi motorkou a autem. A byl celou cestu rozbitý,“ směje se Tomík. „Dojel jsem s ponožkou místo vzduchového filtru, s plechovkou piva v motoru místo těsnění, dělal jsem všechno, aby to jelo,“ uzavírá.

Jaká další dobrodružství Tomík na cestách zažil? Poslechněte si celý rozhovor.