Dobročinná budka u Národního divadla dává hlas lidem ze sociálně ohrožených skupin. Příběhy si ze sluchátka poslechnete celý listopad

7. listopad 2022 09:27

Představuje příběhy lidí, kteří se potýkají se závilostmi, dluhy, bezdomovectvím nebo se řadí mezi menšiny. Na náměstí Václava Havla u Národního divadla v Praze stojí takzvaná dobročinná telefonní budka – s názvem Voláme o pomoc. U příležitosti listopadového výročí sametové revoluce ji tam připravily spolky Korzo Národní a Díky, že můžem. Stačí jen vybrat číslo ze seznamu, vzít do ruky sluchátko a poslechnout si příběhy obyčejných lidí v nesnázi.

Dobročinná budka u Národního divadla na první pohled připomíná klasickou telefonní budku. Horní část je namalovaná červenou barvou a nad dveřmi je napsáno Voláme o pomoc. 

Čtěte také

Uvnitř je klasický telefon a nad ním dvě tabulky, na jedné z nich je návod k obluze, na druhé telefonní seznam. Z něj si zájemci můžou vybrat, jaký příběh uslyší. Já vybírám číslo tři, vidím tady neziskovou organizaci Armádu spásy a je to příběh Míry, který byl bez domova.

„Já jsem Miroslav Pačes, ale nemám rád Miroslav. Pro každýho, kdo mě má rád, jsem Míra. Jsem bez domova, no teď už mám domov, jsem doma u Armády spásy v Přístavu. A mám se tady dobře,“ ozývá se ze sluchátka.

Pomoc může být různorodá

U každého příběhu jsou také QR kódy, přes které se lidé dostanou na webové stránky jednotlivých neziskových organizací. Zde zjistí, jak můžou pomoct. „Ta pomoc může být finanční, materiální, ale třeba i dobrovolnická, je to o tom, že třeba někomu věnujete odpoledne,“ vysvětluje programová ředitelka akce Korzo národní Ester Valtrová.

A proč právě telefonní budka? „Chtěli jsme něco, co v tom veřejném prostoru bude nějakým způsobem působit, co zaujme, co přitáhne pozornost. A zároveň to má metaforu toho volání, máme pouze ten audiozáznam a toho člověka si představujeme jenom v naší hlavě.“

Dobročinná budka na náměstí Václava Havla bude celý listopad, otevřená je vždy od devíti do dvaceti hodin.

Co na budku říkají kolemjdoucí? Poslechněte si celou reportáž.

autoři: Andrea Kubová ,
Spustit audio

Související