Dobrá zpráva pro mladé skokany: na můstku v Harrachově se skáče

14. leden 2020 13:22

Skoky na lyžích patřily v minulosti v podání českých reprezentantů k parádním disciplínám. Dnešní žáky nebo dorostence ale mohou je brzdit podmínky, hlavně nedostatek můstků. Jedna potěšující zpráva tady ale je: v Harrachově se totiž aktuálně, i když jen tréninkově, skáče.

Přesvědčit se o tom byl na harrachovských můstcích náš sportovní redaktor Pavel Petr. Spolu s ním sledoval trénink mladých skokanů také Patrik Chlum, který do Harrachova přivezl své svěřence z Desné. Podle jeho slov se kolegům z Bucharova klubu podařil kus práce a můstek K-70 je v zimním období v provozu. Pro žáky a dorostence je to, jak říká Patrik Chlum, klíčové, protože nikde jinde v České republice takový můstek není. Vloni kvůli tomu museli jezdit trénovat třeba do německého Breitenbergu a polského Szczyrku. Teď jsou k dispozici ještě můstky v Lomnici nad Popelkou a Desné.

Sami mladší skokani říkají, že zatím skáčou jen v Harrachově a zřejmě pojedou ještě do Lomnice nad Popelkou. Jako ohrožení své sportovní kariéry to zatím nevidí. To sedmnáctiletý František Lejsek přiznává, že jednoduché to určitě není; trénovat jako jejich kolegové z Rakouska nebo Slovinska určitě nemůžou a dojíždění za můstky vadí i ve spojení se školní docházkou.

Za přípravou můstků pro mladé skokany stojí Lyžařský a turistický Bucharův klub Harrachov z.s., jeden z jeho ze zakladatelů, pan Josef Slavík, řekl, že jsou rádi, že se jim podařilo zprovoznit alespoň tu „sedmdesátku“. Podmínky totiž letos opravdu zimnímu sportování nepřejí; uměle zasněžovat se, díky teplotám, dalo zatím jen po 3 noci. K-70 je ale podle jeho slov připravena perfektně, starší žáci i dorost můžou trénovat a přidali se k nim i dva mladí skokani z Německa.

Lyžařský a turistický Bucharův klub Harrachov z.s. jejich vlastními slovy:

V roce 1908 byl založen první lyžařský klub v Harrachově, který získal jméno po průkopníku lyžování v Krkonoších Janu Bucharovi „Lyžařský a turistický Bucharův klub“.
Po více jak sto letech jsme se rozhodli, ve trojici Stanislav Slavík, Josef Slavík a Karel Dolejší, s cílem zachovat tradice skoku na lyžích v Harrachově a vybudovat lyžařské muzeum, tento klub obnovit. Celý náš život i život našich otců je spojen se skokanskými můstky v Harrachově. Když jsme si splnili první sen a to je vybudování a otevření lyžařského muzea, snažíme se splnit si i další.
Neustále se zhoršující stav skokanských můstků a pomalu probíhající snahy o jejich rekonstrukci (a zároveň dotazy návštěvníků muzea, co bude s můstky a jek by se dalo pomoci) nás dovedlo k myšlence založit veřejnou sbírku na jejich záchranu. Je nám jasné, že na opravu finance ze sbírky stačit nebudou. Prvním cílem je opět uvést do provozu areál malých můstků tak, aby zde v následující sezoně mohla trénovat mládež. Věříme, že vyhlášením sbírky též rozhýbeme celý zdlouhavý proces rekonstrukce můstků a přispějeme k úspěšnému uspořádání MS v letech na lyžích v roce 2024. Zřídili jsme transparentní účet, na některých místech budou rozmístěny kasičky, propagovat budeme i při významných akcích. Bohužel, těsně před zahájením sbírky, nás kamarád Karel opustil. Pevně věříme, že s Vaší pomocí se podaří náš společný sen o záchraně harrachovských můstků splnit.

Zdroj: www.harrachovskijumping.com

autoři: Pavel Petr , reČRoL
Spustit audio

Související