Doba lékařům nepřeje. Každá komplikace se medializuje, tvrdí porodník Antonín Pařízek

19. duben 2015

Když se Antonín Pařízek rozhodoval, čím se bude zabývat, padla jeho volba na porodnictví. Cesta k tomuto oboru však v minulosti nebyla nijak snadná, jak ostatně sám přiznává v rozhovoru s moderátorkou Patricií Strouhalovou.

„Chtěl jsem se věnovat chirurgickému oboru kombinovanému s výzkumem,“ přibližuje Antonín Pařízek své začátky. A protože o porodnictví byl tehdy velký zájem, nastoupil nejprve jako anesteziolog.

Dnes pracuje jako porodník v pražské nemocnici U svatého Apolináře, která patří mezi nejdéle fungující porodnice na světě. „Byla postavena velmi moderně,“ vysvětluje tento unikát Antonín Pařízek.

Zajímavostí je, že tehdy byly v areálu porodnice zřízeny i luxusní pokoje, ve kterých mohly rodit v utajení měšťanské a šlechtické dcery, které nečekaně přišly do jiného stavu. „Přicházely tam i chudší ženy, které však zůstávaly a na nějakou dobu se stávaly kojnými,“ dodává k tomu porodník Antonín Pařízek.

V současné době se podle jeho slov porodníci a porodní asistentky obávají především běžných porodů. „Každá komplikace u porodu se medializuje, píše se o zpackaném porodu a ukazuje se fotografie lékaře, jako by šlo o vraha,“ soudí. To má podle něj vliv na nové lékaře. Někteří právníci si navíc podle něj dělají brojením proti lékařům dobrou reklamu. „Doba nepřeje lékařům, ale přeje právníkům,“ konstatuje.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.