Do ZOO v Praze dorazil očkovací autobus, v dalších dnech zavítá na náplavky nebo na Výstaviště

31. červenec 2021

V Praze v sobotu začalo fungovat pojízdné očkovací centrum, které zřídilo vedení hlavního města. Jeho první zastávkou je zoologická zahrada. Speciální autobus, kam si mohou bez registrace přijít zájemci o vakcínu proti covidu-19, se bude v následujících dnech přesouvat na další místa metropole. Zdravotníci v něm zvládnou naočkovat asi 300 lidí denně.

Autobus bezplatně zapůjčil pražský dopravní podnik. Provoz očkovacího centra zajišťuje zdravotnický tým Metropolitního očkovacího centra na Vyšehradě ze společnosti MEDICON. Otevřeno bude v sobotu a v neděli od 9 od 17.

Zájemci o vakcínu si mohou vybrat mezi jednodávkovou vakcínou Johnson & Johnson a dvoudávkovou Pfizer/BioNTech. K podání druhé dávky vakcíny bude opět možné dostavit se do autobusu, nebo se očkovaní budou moci objednat na jiné očkovací místo.

V dalších dnech bude autobus stavět například na náplavkách u Hořejšího a Rašínova nábřeží, na olympijském festivalu ve Stromovce nebo na pražském Výstavišti. Přesnou trasu a provozní dobu očkovacího místa zájemci najdou na webu Prahy.

Na většině stanovišť, která autobus navštíví, budou zdravotníci pod dohledem pediatra podávat vakcínu i dětem ve věku 12 až 15 let. Podle zástupců magistrátu se tak bude jednat o první očkovací místo, kde se budou zástupci této věkové kategorie moci očkovat bez registrace.

Očkování zde budou moci za podmínek stanovených ministerstvem zdravotnictví podstoupit také cizinci.

Spustit audio