Do vlády USA zasedne první indiánka v historii. „Je to skvělý krok kupředu,“ tvrdí původní obyvatelé

Spojené státy mají poprvé v dějinách člena federální vlády z řad původních obyvatel. Přesně řečeno ministryni, protože Senát v pondělí schválil nominaci Deb Haalandové z kmene Laguna Pueblo z Nového Mexika. Dosavadní kongresmanka se ujme resortu vnitra, který má v amerických poměrech na starosti správu federální půdy, přírodních zdrojů a také záležitosti indiánských obyvatel.

Čtěte také

Je to pro americké indiány skvělý krok kupředu, který už byl přes 500 let potřeba,“ říká Michelle Georgeová z národu Onondaga. Vedle ní sedí při virtuálním rozhovoru příslušnice stejného kmene Maryann Robinsová: Jsem tak šťastná, že nás bude zastupovat jedna z nás. Když se podíváte do historie, tak o nás a naší vlastní zemi rozhodují jiní a indiáni jsou co do politické reprezentace naprosto opomíjení.“

Ukradená země, kterou si konečně budeme sami spravovat – to je častá reakce na to, proč právě Deb Haalandová a ministerstvo vnitra jsou pro americké indiány tak důležitou kombinací. 

Chránit matku Zemi pro další generace, čistotu vzduchu a vody,“ vyjmenovává Michelle Georgeová, co čeká od ministryně Haalandové. Upozorňuje, že indiánské děti mají často astma a kroutí hlavou nad absurditou vody v plastu.

Změna přístupu k těžebnímu průmyslu

Alice Hallová se s Haalandovou osobně setkala a za nejdůležitější část její ministerské mise považuje změnu přístupu k těžebnímu průmyslu, ropovodům a podobné infrastruktuře, která často dopadá na životy amerických indiánů.

Alice Hallová z kmene Lenape se s Haalandovou osobně setkala

Máme přátele, kteří přežili otravu uranem. Kdybyste je viděli, utrhlo by vám to srdce. Nebo ropovody, které vedou územím, kde žijí indiánské komunity. Kdyby takové projekty měly vést přes luxusní resorty a golfová hřiště na Floridě, jsem zvědavá, jestli by jejich obhájci mluvili stejně – tedy že je to v pořádku, protože to tvoří pracovní pozice. Ne, bojovali by jako o život,“ myslí si Alice Haldová z kmene Lenape.

Čtěte také

Právě přístup Haalandové k těžbě fosilních paliv na federální i kmenové půdě a k souvisejícím příjmům a pracovním místům byl velkým tématem slyšení v Senátu. Coby zastánkyně přechodu na zelenou energetiku tam vystupovala zdrženlivě. Republikánským obhájcům fosilního průmyslu odpovídala vyhýbavě a slibovala vyvážený přístup.

Nakonec pro uvedení první indiánské členky vlády do funkce ministryně vnitra hlasovali i čtyři republikáni.

autoři: Jan Kaliba , vla
Spustit audio

Související