Do větších akcí se pouštět nemusím, říká Polák k návratu do Brna

28. květen 2016

Fotbaloví fanoušci uvidí od příští sezony v české nejvyšší soutěži další známou tvář. Záložník Jan Polák odehrál za seniorskou reprezentaci 57 utkání, s týmem do jedenadvaceti let předtím získal evropské zlato a stříbro.

Jedenáct let nastupoval za zahraniční kluby. Teď se vrací z německého druholigového Norimberku do mateřské Zbrojovky Brno.

Za mateřské Brno hrál Polák naposledy před čtrnácti lety. O jeho návratu už fanoušci mnohokrát spekulovali, teprve teď se ale záložník se Zbrojovkou skutečně dohodl. A brněnští fotbaloví příznivci si od něj hodně slibují.

„Očekávání může mít každý, jaké chce. Moje hra je taková, jaká je, a budu se snažit pomoc hrou a zkušenostmi, a to je všechno. Vím, co můžu a co umím, a do větších akcí se pouštět nemusím. Ne, že bych si dělal alibi, ale je to tak,“ říká Polák.

Do zahraničí a reprezentace se dostal díky své buldočí hře, k technickým hráčům nikdy nepatřil. Teď chce pětatřicetiletý fotbalista své zkušenosti předat mladším.

„Nevím, jak tady kluci pracují, ale jak já se připravuju, tak si z toho může někdo něco vzít. Vždycky jsem byl takový, že jsem hodně pracoval a myslím, že to třeba většině kluků v Česku chybí.“

I svou prací mimo hřiště chce brněnský rodák pomoct Zbrojovce k naplnění dlouhodobého cíle, který stanovil nový trenér Svatopluk Habanec. Letos šestý klub prvoligové tabulky se chce stabilně usadit v elitní pětici. A to dřív, než se vrátí na slavný stadion Za Lužánkami. Nová aréna má přitom podle aktuálních plánů stát za pět let.

„Já si myslím, že to je dobrá vize a v tu musí věřit všichni v klubu. Bude záležet na tom, v jakém časovém horizontu se to povede. Samozřejmě to chce trpělivost. Nikdy to nejde hned, ale myslím, že to je dobrá vize a doufám, že to klapne,“ věří Polák.

O jak reálný plán se jedná, ale navrátilec z německého Norimberku odhadnout nedokáže. O současné české nejvyšší soutěži si zatím moc nezjišťoval. „Nevím. Těším se na Zbrojovku na klub, potom uvidím, jak to všechno bude,“ tvrdí.

Zvědavý je účastník mistrovství světa z roku 2006 i na to, jak si povedou současní reprezentanti na evropském šampionátu ve Francii, který začíná už za necelé dva týdny.

„Skupina je strašně těžká, ale ve fotbale a celkově ve sportu je možné všechno,“ uzavírá. I na Euru si Polák před osmi lety zahrál, tehdy český tým nepostoupil ze základní skupiny.

autoři: dan , nis
Spustit audio