Do Varů přijedou Tim Robbins nebo Robert Pattison, filmový festival vzdá poctu i Miloši Formanovi

29. červen 2018

Letní kino v Karlových Varech zřejmě během 53. ročníku Mezinárodního filmového festivalu přivítá víc návštěvníků, než bylo v minulých letech obvyklé. Kromě festivalových projekcí se v něm bude konat Večer města Karlovy Vary i Den s Českým rozhlasem. V Letním kině se navíc už v sobotu představí jedna z hvězd letošního ročníku Tim Robbins. 

Čtěte takéDen s Českým rozhlasem ve Varech připomene 50 let od roku 1968

„Právě Tim Robbins v sobotu ve 22:30 v Letním kině uvede legendární Vykoupení z věznice Shawshank. A samozřejmě jsme si nemohli nechat ujít příležitost představit ho i jako režiséra. V sobotu v 11:30 ve Velkém sále uvedeme snímek Bob Roberts, jeho režijní debut, a v městském divadle posléze film Kolébka ve větru,“ popisuje umělecký ředitel festivalu Karel Och.

Další světovou star, která potěší návštěvníky festivalu, bude britský herec Robert Pattison, kterého proslavila filmová série Stmívání. „Převezme cenu prezidenta festivalu. Jeho účast jsme dohodli teprve před dnem a půl, zatím tedy ještě řešíme, jaké filmy bude chtít uvést.“

Pocta Miloši Formanovi

Na mezinárodním filmovém festivalu bude mít letos silné zastoupení i česká kinematografie. „Máme hned devět světových premiér napříč hlavním programem,“ říká Karel Och.

Miloš Forman

Úvod festivalu je navíc věnovaný režiséru Miloši Formanovi, který v 90. letech festival velmi podporoval. „Pomohl k nám přivést i velké hvězdy, jako byl třeba Michael Douglas. Tato léta byla pro etablování velmi důležitá,“ připomíná Karel Och.

Už v pátek večer se tak na festivalu promítne Formanův snímek Lásky jedné plavovlásky: z 35milimetrové kopie na velkém plátně. „Po skončení filmu se před Thermalem uskuteční koncert s hudbou z filmů Miloše Formana.“

Na Sadové kolonádě najdete až do 7. července i rozhlasový R-stream, ze kterého pro vás bude Radiožurnál vysílat živě.

autoři: Jiří Chum , als
Spustit audio