Do umění dnes může investovat každý. Stačí pár kliknutí na webu, říká Roman Komárek

10. srpen 2017

Chcete investovat do umění, ale netopíte se zrovna v penězích? Pak máme dobrou zprávu. Už brzy byste si mohli koupit třeba jednu dvacetinu obrazu Jana Zrzavého. V rozhovoru s Lucií Výbornou to říká zakladatel první globální burzy s uměním Roman Komárek. „Vymýšlíme transparentní a přátelský systém, který to umožní,” naznačuje.

Do umění dnes lidé investují ze dvou důvodů. Buď si dokážou spočítat, že se jim jejich investice v dlouhodobém horizontu vyplatí - nebo mají zkrátka „jen” rádi umění.

„Na trhu s uměním je hodně peněz, ty jdou ale špatným směrem - osmi velkým hráčům. Má-li se trh s uměním změnit, potřebujete do něj dostat víc peněz. Momentálně jsou mezi klienty sběratelé, kteří se rozhodují na základě emocí, a investoři, kteří zase napak vůbec nerozumí umění,” shrnuje Roman Komárek.

Umění je vždy riziková investice

Roman Komárek provozuje globální burzu s uměním, která je založená na principu kapitálových trhů. Může na ni tedy vstoupit každý. „Stačí se přihlásit na web. Pak vyhledáváte podle umělce, podle díla, nebo využijete služeb poradního algoritmu, který vám doporučí, do čeho investovat,” popisuje.

Jak ovšem dodává, umění je vždy riziková investice. „Na rozdíl od akciového trhu vám ale zůstane alespoň zakoupené dílo,” usmívá se Roman Komárek.


Na webu burzy vyhledáváte podle umělce, podle díla, nebo využijete služeb poradního algoritmu, který vám doporučí, do čeho investovat.ROMAN KOMÁREK

Jeho on-line burza v současnosti spolupracuje s 56 galeriemi po celém světě. „Začali jsme v Jižní Americe, ve střední Evropě a v ruských zemích - tak, abychom alespoň zpočátku unikli pozornosti obrů na trhu,” popisuje.

Naráží tak na specifičnost trhu s uměním: v současnosti ho ovládá osm velkých hráčů, mezi které se nyní on-line burza Romana Komárka snaží dostat. Jak na přítomnost české konkurence reagují?

Nejen na to se Lucie Výborná Romana Komárka zeptala. Zajímaly ji ale i další věci. Jak můžeme přes svůj mobilní telefon rozeznat falešný obraz od pravého? A jak moc se celosvětový trh s uměním přesouvá do virtuálního světa internetu?

Záznam celého rozhovoru si kdykoliv poslechněte kliknutím na odkaz v tomto článku.

autor: als
Spustit audio