Do sto šesti na jevišti, pak může přijít stáří. Jiří Suchý slaví devadesátku v pilné práci a s mnoha plány

29. září 2021

Stále píše, skládá, hraje, zpívá, režíruje, výtvarničí, řediteluje a rozšiřuje svoje unikátní sbírky. A všechno s plným nasazením. Sedmidílný cyklus, který pro vltavskou Mozaiku připravil Tomáš Pilát, představuje jubilanta v mnoha jeho uměleckých polohách. Připomíná ho jako divadelníka, filmaře, výtvarníka, písničkáře a sběratele, samostatný díl seriálu je věnován značce Suchý – Šlitr. 

Vyprávění Jiřího Suchého, který výrazně ovlivňuje kulturní dění v našich zemích už sedmdesát let, doplňují divadelní historik Vladimír Just, filmový historik Jan Bernard, dokumentarista a muzikant Jiří Vondrák, a chybět nemůže ani Jitka Molavcová, která se Suchým tvoří semaforskou partnerskou dvojici už přes půl století. Na co Suchý sáhl, to mu šlo a slavil s tím velké úspěchy – snad s jedinou výjimkou: filmového producentství.

Jiří Suchý a Jitka Molavcová

Kdo by si ale myslel, že umělec vtrhl na jeviště jako uragán, mýlil by se. Jiří Suchý přiznává, že jeho herecké začátky byly spíše neobratné, vyhazovala ho prý i amatérská divadla. Touha a houževnatost ho ale dovedly na čestné místo naší divadelní scény. Spoluzakladatel Reduty, Divadla Na zábradlí a Semaforu měl už od přelomu padesátých a šedesátých let minulého století houf obdivovatelů a následovníků. „Každé druhé město v republice mělo svého Suchého. To nebyla vlna, ale hnutí, se kterým si tehdejší režim nevěděl rady. A už to nešlo zastavit,“ popisuje Vladimír Just.

Po vzoru německo-nizozemského herce Johannese Heesterse chci vystupovat do sto šesti let. A pak ať už je následné stáří dlouhé, jak chce!
Jiří Suchý

Podobně, byť nenápadněji, ovlivňoval pan Suchý od 60. let i naši kinematografii. Někteří filmoví tvůrci se s ním radili nad svými scénáři. Na druhé straně má ale na kontě i několik zmařených nadějí. Třeba film, který měli se Šlitrem točit pod vedením režiséra Martina Friče. Společně s Jiřím Šlitrem však napsal přes tři sta písní. „Suchý a Šlitr je značka, která prochází staletími a bude procházet dál, i když my už tady nebudeme,“ říká Jitka Molavcová. 

Jiří Suchý a Jiří Šlitr

V roce 1977 moderoval Jiří Suchý dva nezapomenutelné večery s Janem Werichem v Lucerně. Dodnes ho to hřeje u srdce: „Wericha jsem si nesmírně vážil. Když mi bylo asi sedmnáct, chtěl jsem si ho si na festivalu v Karlových Varech natočit na kameru. Netroufl jsem si ale stoupnout před něj, tak mám asi půl hodiny Wericha zezadu. A teď s ním najednou stojím na pódiu a vedeme spolu dialog!“

Čtěte také

Podobně osobně vzpomíná Suchý i na Václava Havla. „Havel byl příznivcem Semaforu, chodil na všechna naše představení. Jednou, zřejmě po nějakém večírku, kde se zpívaly naše písně, mi v povznesené náladě napsal dopis, ve kterém mě velmi, tedy až moc, oceňuje. A tenhle dopis jsem ráno našel doma ve schránce! Dodnes ho mám,“ usmívá se. Méně se pak usmívá, když líčí, jak vypadala rozbombardovaná Plzeň nebo jak jednou, ještě za totalitního režimu, „zastupoval“ na zájezdu Semaforu na Západ estébáky. 

Léto svého života má nicméně perfektně promyšlené: „Po vzoru německo-nizozemského herce Johannese Heesterse chci vystupovat do sto šesti let. A pak ať už je následné stáří dlouhé, jak chce!“ 

Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.