Do Smiřic na Královéhradecku se vrátilo obvodní oddělení Policie České republiky

3. červen 2014

Po 24 letech se do Smiřic vrátilo obvodní oddělení státní policie. Muži zákona se do třítisícového města na Královéhradecku vrací ze sousedních Holovous. Tamní služebna už policii nevyhovovala. Smiřice ale musely za zlepšení bezpečnosti zaplatit dva a půl milionu korun. Tolik stála oprava domu, kde policie nově v centru města sídlí.

„Jsem moc rád, protože tady máme hrozné živly, které tu kradou, a také tu hodně rychle jezdí auta, takže aspoň zde zpomalí,“ sděluje obyvatel Smiřic Václav Krpíšek a doufá, že se do města vrátí pořádek.

„Stoprocentně to pomůže, nebudou se tady válet povaleči a jiná osazenstva města,“ doplňuje další místní obyvatelka Tereza Votrubcová. Ve Smiřicích se podařilo bezpečnostní situaci zlepšit už před několika lety.

„Dá se říct, že ta problémová skupina odtud odešla. Je to asi deset let, co jsme tady měli zhruba tři stovky problémových občanů. Starostové Smiřic, Holohlav a Černožic nedali vzniku ubytovnám, kde by vydělával majitel. Nám se to tady shlukovalo do jednoho celku,“ vysvětluje vedoucí nového obvodního oddělení Petr Telecký.

A situaci by, kromě čtyřiadvacetihodinové přítomnosti státní policie, měl do podzimu zlepšit i nový kamerový systém. Smiřická radnice ale musela za rekonstrukci prostor pro policii zaplatit dva a půl milionu korun.

„Hovořili jsme o tom na zastupitelstvu a ten názor nebyl jednotný. Většina ale byla pro. Byly argumenty, že budeme financovat něco za stát, ale my, co jsme byli pro, jsme argumentovali závažností situace,“ říká nezávislý starosta Luboš Tuzar.

A státní policie do největšího města okrsku patří, argumentuje statistikami vedoucí oddělení policie Petr Telecký: „Když spočítáme trestnou činnost, tak zde je 40 procent trestné činnosti, která se stane v celém teritoriu.“

Naopak sousední Holohlavy o přítomnost státní policie po letech přijdou. Nezávislý starosta Miloš Malínský ale věří, že se příliš nezmění. „Je to škoda a litujeme toho. Ale je to půl druhého kilometru, takže budeme spolupracovat nadále.“

Další policejní oddělení se už za měsíc otevře v Červeném Kostelci. „My jsme měli pouze policejní stanici, pár policistů, proto jsme rádi, že se nám podařilo domluvit s vedením územního odboru v Náchodě. Od 1. července otevíráme obvodní oddělení, kde bude 12 policistů,“ slibuje krajský ředitel policie Martin Červíček.

autoři: špo , Jiří Fremuth
Spustit audio

Více z pořadu