Do série Legendy československého hokeje přibyly poslední 2 mince

9. říjen 2020

Své portréty do zlata razili v jablonecké mincovně hokejisté Jiří Holeček a Martin Ručinský. Byl u toho náš sportovní redaktor.

Jiří Holeček a Martin Ručinský mají své zlaté mince

Poslední dvě mince z cyklu Legendy československého hokeje patří Jiřímu Holečkovi a Martinu Ručinskému. Tato série z jablonecké mincovny je věnována oslavě úspěchu a vzpomínkám na zlaté hráče z Nagana. Po bok olympioniků se řadí jejich slavní předchůdci, kteří dělali radost hokejovým příznivcům v 60. a 70. letech.

Jak hokejovým legendám popsal výrobní ředitel jablonecké mincovny Stanislav Bachtík, stačilo zmáčkout jediné tlačítko a mince byla za pár sekund na světě. Jiří Holeček má stříbro a bronz z olympijských her a třikrát vybojoval zlato z mistrovství světa. Mince má ale pro něj úplně jinou hodnotu. „V životě by mě nenapadlo, že bych mohl být na nějaké minci, ta mince tady bude déle než já,“ dodal.

Rodák z Mostu Martin Ručinský třikrát zvedl nad hlavu pohár určený mistrům světa. A hlavně byl v roce 1998 u triumfu české hokejové reprezentace na olympijských hrách v Naganu. „Pro mě je to příjemný pocit, být vyražený na minci je celoživotní ocenění,“ říká Martin Ručinský, který byl v roce 2019 uveden do Síně slávy českého hokeje. A tam má své místo i legendární gólman Jiří Holeček.

autor: ppe
Spustit audio

Související