Do Prahy se vrací Chris Rea, zahraje v O₂ areně

30. říjen 2014

Legendární britský zpěvák a kytarista Chris Rea vystoupí v pražské O₂ areně. Jeho skladby jsou charakteristické melancholickými kytarovými linkami a hlavně jeho chraplavým hlasem. V Praze Chris Rea koncertoval naposledy před více než dvěma lety.

Svou sólovou kariéru začal Chris Rea v roce 1978 hitem Fool (If You Think It's Over). Přestože žádná z Reových skladeb se nikdy nedostala na první místo britské hitparády, dokázal irský kytarista s italskými kořeny prodat přes 30 milionů kopií svých alb.

„V posledních deseti letech se vrátil k blues a jazzu, takže jeho poslední desky jsou výrazně ovlivněny jeho studiem bluesové hudby a návratem k láskám, jako je Milles Davis a podobně,“ popisuje tvorbu Chrise Rey hudební publicista Josef Vlček.

V roce 2001 lékaři Reovi diagnostikovali rakovinu slinivky břišní. Od té doby se na začátku každého turné spekuluje, že může být poslední. V roce 2006 se Chris Rea v pražském Kongresovém centru dokonce rozloučil s koncertováním. Hraje ale dál. Do Prahy se od té doby vrací už podruhé.

„Když jsem s ním naposledy mluvil, tvrdil, že je v dobrém stavu a že může hrát třeba do osmdesáti,“ doplňuje Josef Vlček. Na koncertě v pražské O₂ areně zřejmě zazní hlavně skladby z aktuální desky Spirito Blues a osvědčené hity jako Josephine nebo Road to Hell.

autoři: vok , vman
Spustit audio