Do Polska se vrací totalita. Politická moc je v rukou jednoho muže, říká novinář Miroslav Karas

30. říjen 2017

19. října se čtyřiapadesátiletý Polák zapálil v centru Varšavy. Chtěl upozornit na tamní politickou situaci. „Je to mnohdy přirovnáváno k aktu Ryszarda Siwiece v roce 1968, který se upálil po invazi vojsk Varšavské smlouvy do Československa,“ říká zpravodaj České televize Miroslav Karas. Co se vlastně děje u našich severních sousedů? Směřuje Polsko k autoritářskému systému?

„Doufám, že moje smrt pohne svědomím mnoha lidí, společnost se probudí a nebude čekat, až pro ni politici něco udělají,“ napsal v dopisu muž, který se zapálil. Nakonec zemřel a jeho příběh je dnes v Polsku hlavní zprávou.

„Otázkou je nakolik dostane běžný Polák tuto informaci, jak ji dostane zpracovanou,“ upozorňuje Karas. Veřejnoprávní média v současnosti totiž informují v souladu s politikou vládní strany Právo a spravedlnost a zároveň útočí na opozici.

Zhruba osmi stům Poláků hrozí soudy kvůli nejrůznějším deliktům na protivládních protestech. V současnosti má ministr spravedlnosti Zbigniew Ziobro velký zájem na tzv. ručním řízení soudů. „Je současně i generálním prokurátorem,“ dodává zpravodaj. Právo a spravedlnost argumentuje, že je potřeba zrychlit soudní procesy, aby nebyly tak zdlouhavé. Řada odborníků v tom ale vidí snadu udělat čistku v polském soudnictví.

„Dnes je politická moc v rukou jednoho muže a tím je Jarosław Kaczyński,“ dodává Karas. Faktem přitom zůstává, že vládní strana má mezi lidmi stále rekordní podporu. Podle posledních průzkumů by Právu a spravedlnosti dalo hlas 42 % voličů.

autoři: lvb , had
Spustit audio