Do obchodu s vlastními krabičkami? Bezobalových prodejen je už přes šedesát

8. únor 2019

V posledním roce rostou obchody bez obalu jako houby po dešti. A přibývají lidé, kteří tam chtějí nakupovat. Už je nebaví brát z regálů potraviny zabalené v hromadách plastů, které nabízí většina hypermarketů.

V České republice je zatím obchodů bez obalu šedesát tři a dalších šedesát vytvořilo ve svých prodejnách bezobalovou sekci, kde prodávají například sušené ovoce, těstoviny nebo stáčenou drogerii.

Obchody bez obalu jsou menší a najdete tam potraviny, které si zákazníci většinou odnášejí ve svých vlastních nádobách a sáčcích. Ať jsou to těstoviny, mouka, sýry, salámy nebo mléko.

„Ideální je, když přijdete do obchodu s něčím, co jste zvyklí používat doma. Tím pádem s tím máte menší práci. Mohou to být skleněné, umělohmotné nebo plechové dózy, látkové pytlíky a podobně,“ vysvětluje jedna ze zakladatelek obchodu bez obalu v Pardubicích Kamila Skalecká. V tomto obchodě mají i tzv. obalovou banku, kam můžete přinést sklenice, které vám doma přebývají a někdo jiný je využije.

Obchody bez obalu zaštiťuje nezisková organizace Bez obalu, která pomáhá všem, kteří se rozhodnou otevřít si takový obchod. Zájemci mohou projít školením a podívat se do obchodů, které už fungují.

Zákazníci obchodů bez obalu

O své zkušenosti se podělila Kamila Skalecká: „ Jsou dvě skupiny lidí. Ta první bydlí blízko obchodu, vyhovuje jim krátká vzdálenost, a to, že mohou nakupovat bezobalovým způsobem, je pro ně bonus.

Kamila Skalecká a Kateřina Boráňová ve své bezobalové prodejně

Další skupinou jsou lidé, kteří si hledají cestu do obchodu bez obalu i z větší vzdálenosti. Jedou k nám na kole klidně přes celé město,  mají košík vepředu i vzadu nebo batoh na zádech, ve kterém mají připravené prázdné obaly. To jsou natolik uvědomělí zákazníci, že si odepřou i trochu pohodlí.“

I supermarkety redukují plastový odpad

Trend šetřit životní prostředí se objevuje i v supermarketech. I tam už mají bezobalové sekce a regály se zbožím bez obalu. Stále více firem vyvíjí samosypy, což jsou samospádové násypníky, které usnadňují bezobalový obchod a prodej.

„V supermarketech se začínají objevovat ekologické uličky, kde projdete mezi regály a nenajdete tam plasty. Například v Holandsku jsou v tomto hodně napřed. I u nás půjdou supermarkety redukcí plastového odpadu. Ministerstvo životního prostředí na tom pracuje. Ta kampaň v těchto dnech je poměrně silná,“ uzavírá s optimismem Kamila Skalecká.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.