Do Mikulášovic za legendárním nožíkem „rybičkou“

1. prosinec 2018

Ruku na srdce – kdo z vás nikdy neměl, nebo alespoň neviděl, kapesní nůž „rybičku“? Takových lidí je v Česku hodně málo, a tak doufáme, že vám uděláme radost videem o tom, jak tato ikona českého nožířství vzniká.

Určit rok, kdy přesně se v Mikulášovicích začaly nože vyrábět, je poměrně obtížné – co ale víme je to, že zdejší nože a nůžky byly v Evropě známé už v 18. století.

Ví se tgaké, že u zrodu tovární výroby stál roku 1794 Ignác Rösler, který byl původně obchodníkem, jenže si brzy uvědomil, že je výhodnější některé produkty koupit jako polotovar, upravit a s větším ziskem prodat.

V roce 1819 už měla jeho továrna dvě stovky zaměstnanců. Rösler se dočkal i šikany od vídeňských celníků, ale nakonec spor vyhrál a jako projev odškodnění získal od císaře Františka I. šlechtický titul von Ehrenstahl – doslova přeloženo: z ušlechtilé oceli.

V 19. století vznikaly v Mikulášovicích další firmy a sortiment se stále obohacoval.

Muzeum nožířské výroby

I sama budova muzea v areálu dnešní společnosti MIKOV je kus historie a můžete se tady pokochat jak nejstaršími mikulášovickými výrobky, tak tím, co dělá zdejším nožířům slávu dodnes. Rozhodně upoutají dva rozměrné exponáty, které prezentují dovednost nožířů – v jednom předmětu je zabudováno všechno, co tu dokázali zapustit do běžných nožů – od klasického nože přes nůžky až k různým nástrojům. Takový „kapesní“ nožík byste si těžko vzali na kempování.

Uděláte si i představu o současné produkci – od nožů kuchyňských přes řemeslnické a řeznické speciály, lovecké nože a nože pro záchranáře až třeba k vyhazovacím nožům Predator.

03576676.jpeg

Jen Predatorů se ročně do světa rozběhne na pět tisíc. Tradičně k výrobnímu programu patří i drobná kancelářská technika, ale nic naplat, největší obdiv stejně budou dál sklízet nože. Vždyť taková skromná „rybička“ doplavala třeba až do Kapského města a do Jižní Ameriky. A co víc – nespí tu na minulých úspěších, jak dosvědčují i nové designerské počiny – například nůž s názvem LIST.

Pokud se tady budete pohybovat někde v dosahu Mikulášovic ve Šluknovském výběžku, rozhodně si zařaďte návštěvu Muzea nožířské výroby do plánu– stojí to za to!

Spustit audio

Související