Do ligového jara vstoupí fotbalový záložník Mladé Boleslavi Marek Matějovský ve 40 letech. Příprava je náročná

18. leden 2022

V české fotbalové lize Marek Matějovský hrál ve Spartě, Jablonci a Mladé Boleslavi. Zahraniční angažmá si vyzkoušel v Anglii. Teď se v dresu Středočechů chystá v případě mistrovského jara na jednu premiéru... do ligového zápasu nastoupí už jako čtyřicetiletý a s vědomím, že ta příprava je pro něj náročnější, než bývala v minulosti.

"Příprava bolí a bolelo to vždycky. Těžko teď asi budu posuzovat, jaké to bylo pět, deset let dozadu. Ta příprava je vždycky těžká a náročná. Snažím se to ale brát tak, jak to je, a být co nejlépe připravený. Odmakat to, abych byl případně nachystaný na tu roli, kterou budu mít přidělenou," přiznává kapitán fotbalistů Mladé Boleslavi Marek Matějovský.

Sám ví, že nestačí jen trénink s mužstvem. Přidává si, aby byl v kondici. Přidává si doplňkové sporty a snaží se stále hýbat.

O tom, jak dlouho by mohl ještě fotbal na profesionální úrovni hrát, nechce spekulovat. To prý netuší. Budoucnost zatím neplánuje. Jednu výzvu ovšem má.

"Trenér Jarolím mi říkal, jestli vím, kdo je kdo nejstarší háček v historii ligy, který dal hatrrick. Já vím, že to byl on. No a tak mi řekl, že ne můžu skončit, než se mi tohle podaří, protože už na to mám věk," směje se fotbalista.

Pro úplnost – nejstarším autorem hatrricku v historii české nejvyšší soutěže byl opravdu současný kouč Mladé Boleslavi Karel Jarolím. Dosáhl ho v dresu Bohemians při vítězství 5:2 nad Benešovem. To bylo v listopadu 1994. Marek Matějovský by si možná mohl připsat jiný primát – být totiž nejstarším vyloučeným hráčem v ligové historii.

V reportáži Pavla Petra také uslyšíte, jaký jiný primát by si Marek Matějovský ještě mohl připsat.

autoři: Pavel Petr , JMys
Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.