Do Kyjeva přiletěl americký viceprezident Biden. Nabízí podporu a pomoc

21. duben 2014

Americký viceprezident Joe Biden zahájil dvoudenní návštěvu Ukrajiny. Chce podpořit ukrajinské představitele, kteří se na východě země potýkají s proruskými separatisty. Situace se tam po včerejších střetech u Slavjansku uklidnila, na ruské straně hranic ale stále zůstává k nelibosti Západu na 40 tisíc vojáků.

Biden se podle Reuters chystá předložit Ukrajincům nové nabídky ekonomické a energetické pomoci. Agentura se odvolává na nejmenovaného představitele americké vlády.

V úterý se má americký viceprezident setkat s ukrajinským premiérem Arsenijem Jaceňukem a úřadujícím prezidentem Oleksandrem Turčynovem. Před návratem do Washingtonu si chce promluvit i s poslanci a demokratickými aktivisty.

Čtěte také

Ukrajinští radikálové jsou zatím v klidu. Moskva ale Kyjevu vyčítá, že proti nim nechce zakročit a neplní tak podmínky, ke kterým se zavázal minulý týden v Ženevě. Rusko a Ukrajina se totiž dohodly, že ozbrojení aktivisté obou stran by měli odevzdat zbraně a vyklidit obsazené veřejné budovy.

„Cíl zabránit veškerým násilnostem se nenaplňuje, a ženevská dohoda se tak porušuje,“ prohlásil ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov.

OBSE jednala se separatisty

Mezitím se vyjednávač Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) Mark Etherington dnes poprvé sešel s vůdcem proruských separatistů a samozvaným starostou Slavjanska Vjačeslavem Ponomarjovem.

Zeptal se ho prý, zda se i se svou skupinou podřídí ženevské dohodě. Ptal se i na osud osob, zadržených ve Slavjansku, na zprávy o týrání příslušníků romské menšiny a na podrobnosti o nedělní přestřelce. Etherington ale novinářům neprozradil, jak separatista odpověděl. Nesdělil ani jiné podrobnosti o schůzce.

Proruští separatisté dnes ve Slavjansku zajali také 29letou ukrajinskou novinářku Irmu Kratovou a obvinili ji z válečných zločinů. Ty podle nich spáchala během protestů v Kyjevě, které v únoru vedly k pádu prezidenta Viktora Janukovyče.

Ruský internetový kanál Life News zveřejnil videozáznam, na kterém ženu se zavázanýma očima odvádějí maskovaní muži.

„Zadrželi mě, ale jednají se mnou korektně. Zkontrolují zprávy, které jsem podala, a pak se rozhodnou, kdy mě pustí,“ řekla na záznamu Kratová.

Podle agentury Interfax-Ukrajina a dalších médií ozbrojenci zadrželi i tři zahraniční novináře, po kontrole dokladů je ale propustili. Agentura AP uvedla, že šlo o jednoho Bělorusa a dva Italy. Podle právníka zpravodajského serveru Skrytá pravda, který provozuje právě Kratová, je prý od středy vězněn i 22letý novinář na volné noze Serhij Lefter.

Vojenská situace na Ukrajině - ilustrační mapka oblasti
autor: jim | zdroj: ČTK
Spustit audio