Do Karlových Varů přiletěl Michael Caine, v pátek převezme cenu na festivalu

20. srpen 2021 07:35

Do Karlových Varů ve čtvrtek přiletěl britský herec Michael Caine, který je jedním z hlavních hostů 55. ročníku mezinárodního filmového festivalu. Dvojnásobný držitel Oscara při pátečním zahajovacím ceremoniálu převezme Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii.

Na festivalu osmaosmdesátiletý Michael Caine osobně uvede komediální drama Best Sellers, celovečerní režijní debut režisérky Liny Roesslerové, v němž ztvárnil mrzutého stárnoucího spisovatele, který se vydává na poslední literární turné.

Během šesti desítek let trvající herecké kariéry vytvořil Caine více než stovku rolí napříč filmovými a televizními žánry. Šíře jeho filmografie je důkazem herecké rozmanitosti, schopnosti vcítit se do postav, které ztvárňuje, uvádějí pořadatelé festivalu.

Za herecké mistrovství si vysloužil mnoho ocenění

Když v roce 1987 získal prvního Oscara za nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli ve filmu Woodyho Allena Hana a její sestry, proměnil tím čtvrtou nominaci na cenu americké kademie; předchozí získal za filmy Alfie, Slídil a Rita. V roce 2000 byl Oscarem oceněn podruhé, tentokrát za úlohu v adaptaci literárního bestselleru Johna Irvinga Pravidla moštárny. Na Oscara byl nominován také v roce 2003 za hlavní roli v dramatu podle novely Grahama Greena Tichý Američan.

Michael Caine s manželkou Shakirou Caine před Grandhotelem Pupp

Filmová verze mysteriózního dramatu Slídil podle známé divadelní hry mu vynesla nominaci jak na Oscara, tak na Zlatý glóbus. Ten získal celkem třikrát a nominován na něj byl osmkrát.

V Karlových Varech se v roce 2015 promítal film Mládí režiséra Paola Sorrentina. Za ztvárnění slavného hudebního skladatele, který tváří v tvář osudu bilancuje vlastní životní prohry, byl Caine oceněn Evropskou filmovou cenou pro nejlepšího herce. Režisér Petr Jákl Caina obsadil do svého připravovaného filmu Jan Žižka.

autoři: Monika Červená , nkr | zdroj: ČTK
Spustit audio