Do Chorvatska míří Italové

27. červenec 2005
Vysílání v Chorvatsku 2009

Italové mění cíl své letošní dovolené - 1 a čtvrt milionu z nich ji plánuje strávit v Chorvatsku. V okolí Brely fungují falešní taxikáři. Požáry spálily další hektary chorvatského pobřeží. Zítřejší počasí: v Dalmácii bude slunečno s teplotami až 36 stupňů.

Chorvatské cestovní kanceláře jsou zavaleny požadavky Italů na jakékoli volné ubytování v přímořských střediscích. Po útocích v egyptském letovisku Šarm aš Šajchu stornovalo svou dovolenou u Rudého moře na 100.000 Italů. Naopak chorvatské pobřeží Jadranu je kvůli bezpečnosti stále žádanější. Například trajekty mezi Itálii a Chorvatskem jsou na příští 4 týdny vyprodané.

Právě totiž začíná nejvyšší sezóna a chorvatská turistická střediska nemohou přijmout o moc víc turistů než kolik jich mělo rezervovaný pobyt už z dřívější doby. Změnila se situace z loňského roku, kdy Egypt hodně investoval do propagace svého cestovního ruchu a odlákal Chorvatům dle statistik na 10.000 italských rekreantů. Teď chorvatské ministerstvo cestovního ruchu odhadlo, že letos na jaderském pobřeží v Chorvatsku svou dovolenou stráví na jeden a čtvrt milionu Italů.

V okolí Brely se objevili falešní taxikáři. Využívají toho, že písčité pláže a stín borovic brelských pláží láká mnoho turistů, kteří jsou ubytovaní v okolních střediscích. Kvůli nedostatku parkovišť si turisté velmi často najímají taxi. Podnikavci této situace využívají a nelegálně si přivydělávají. Stěžují si na to oficiálně registrovaní taxikáři.

Dnes před polednem vypukl požár borového lesa u Vodice. Oheň likvidovala šedesátka profesionálních a dobrovolných hasičů. Silnice mezi Gaćelezi a Vodice byla uzavřena na několik hodin a část okolí se ocitla bez elektrického proudu. Shořely tři hektary porostu, část borového lesa a několik olivovníků. Příčiny požáru zatím nejsou známy.

U Metkoviče hořelo včera. I tam se podařilo oheň dostat pod kontrolu, shořelo ale 20 hektarů lesa. Celý prostor hasiči hlídali až do dnešního rána. Příčina požáru také není známa a šetří ji policie.

Trajekt mezi Trogirem a Malým i Velkým Drvenik ode dneška jezdí třikrát denně. Jadrolinie zdůraznila, že nasazení většího počtu linek považuje za výhodné do 4. září a do té doby neplánuje v jízdním řádu žádné změny.

V Imotski začala obnova starého kostela Pany Marie ze 14. století. Z památky dnes zbyly už jen obvodové zdi a rekonstrukce zahrnuje i stavbu originálního kamenného krovu. Kostel se nachází v lokalitě archeologického naleziště, které se zkoumá už několik let, a které odhalilo mnoho předmětů ještě z dob antiky.

Počasí

V Dalmácii bude zítra slunečno a ještě tepleji než dnes. Teploty mají vystoupit až na 31 a někde i 36 stupňů. U pobřeží bude vát slabý západní a severozápadní vítr o rychlosti 6-14 uzlů. Na otevřeném moři jihovýchodní a jižní o rychlosti 4-12 uzlů. Moře máme hlášené mezi jedničkou a dvojkou, zítra po poledni ale místy ale 2-3. Viditelnost 10-20 kilometrů - ráno ale místy kvůli mlžnému oparu jen 4 kilometry.

autor: leš
Spustit audio

Více z pořadu