Do Česka se vrátí zima i se sněžením. Ovocnáři mají starosti

14. duben 2014

V příštích dnech se prudce ochladí. Do České republiky dorazila studená fronta – na některých místech klesne teplota k nule, ve vyšších polohách bude dokonce sněžit. Výrazného ochlazení se bojí zejména pěstitelé ovocných stromů.

Studená fronta je doprovázena přeháňkami nebo občasným deštěm. Ten od vyšších poloh přechází v déšť se sněhem nebo ve sněžení.

„Ve studeném vzduchu, který k nám bude proudit od severozápadu, se budou tvořit přeháňky, které budou večer v polohách nad 500 metrů – během noci nad 300 metrů – většinou sněhové. Na severu a severovýchodě území na horách očekáváme i trvalejší sněžení, při kterém dnes v noci místy napadne až 30 centimetrů a během úterý a v noci z úterý na středu dalších deset centimetrů nového sněhu,“ přibližuje Jaroslav Rosa z Českého hydrometeorologického ústavu.

Pozor by podle něj měli dát zejména řidiči, kteří už přezuli na letní pneumatiky: „Nová sněhová pokrývka, která se bude v polohách nad 300 metrů místy držet i na vozovkách, zejména na severu a severovýchodě území, bude zhoršovat jejich sjízdnost a není vyloučeno, že místy se bude vytvářet náledí.“

Teploty by dnes měly podle meteorologů klesnout na 8 až 12 stupňů Celsia, v úterý pak na 6 až 10 stupňů. V průběhu čtvrtku a pátku se ale čeká oteplování a sníh bude tát. Páteční teploty by se měly přes den vyšplhat na 12 až 16 stupňů.

Ve čtvrtek a pátek bude podle předpovědí jasno a polojasno, v průběhu pátku se ale počasí opět zhorší a v sobotu by se měli lidé připravit na déšť.

Přízemní mrazíky by se mohly nepříznivě dotknout mnoha ovocných stromů a keřů. „Letošní rok je velmi uspíšený a řada ovocných stromů je v květu, řada jich už odkvetla, takže riziko na avizované mrazy ve středu a ve čtvrtek je poměrně vysoké,“ upozorňuje předseda Ovocnářské unie České republiky Martin Ludvík.

Kvůli mírné zimě je podle odborníků stav letošní vegetace uspíšen minimálně o tři týdny. Stromy se tedy někde chovají tak, jako by byl už začátek května.

Pěstitelé ale mohou stromy před poškozením mrazem bránit jen velmi obtížně. „Na menších plochách je možné využít třeba zapalování slámy nebo svící. Někteří pěstitelé spolupracují s těmi, kteří mají vrtulníky. Létají nad sady a používají je k promíchání vzduchu,“ vysvětluje Ludvík.

autoři: Veronika Neprašová , krw , rok
Spustit audio