Do Česka dorazilo Betlémské světlo, z Vídně ho přivezli brněnští skauti

13. prosinec 2014

Už popětadvacáté dnes brněnští skauti přivezli do České republiky Betlémské světlo. Plamínek zažehnutý v místě narození Ježíše Krista společně s delegacemi z dalších zemí převzali ve Vídni, poté symbol Vánoc rozvezou z Brna po celé republice.

Betlémské světlo přivezli vlakem z Vídně skauti, kteří s tradicí před 25 lety začali.

Každý rok připadá tento úkol na jinou skupinku, letos je jí čtveřice z Brna.

Skautská rodina přivezla hned několik luceren s plamenem, aby snížili riziko, že o oheň během cesty přijdou.

Paní Hedvika Šebková má ostatně s převozem už zkušenosti, protože světlo po republice coby mladá skautka pomáhala rozvážet už od roku 1990.

Rodina Šebkových po shledání na druhém nástupišti brněnského Hlavního nádraží. Hedvika Šebková (druhá zprava) se už v roce 1990 jako kurýrka účastnila rozvozu Betlémského světla po České republice

Plamen bude spolu s manželem a dvěma syny hlídat celou noc, než jím zapálí svící zítra při ranní mši v katedrále sv. Petra a Pavla v 9 hodin.

Odtud pak následující víkend skauti světlo štafetově rozvezou do dalších míst republiky. Lidem bude plamínek k dispozici na veřejných místech, třeba na radnicích nebo v knihovnách, a do některých domácnostní ho skauti sami donesou.

Pro plamínek si přijeli skauti až z Ameriky

Největší evangelický kostel Gustava Adolfa ve Vídni, kam si pro Betlémské světlo přijeli skauti z celého světa, byl dnes zcela zaplněn.

Přijely delegace z celkem 25 zemí, vedle České republiky a samozřejmě Rakouska třeba z Belgie, Francie nebo i Spojených států.

Pro skauty je to velká událost, na kterou se také náležitě oblékli, takže byly k vidění rozličné skautské uniformy nebo prapory.

Z Betléma přivezl světlo devítiletý Tizian z Rakouska

Z Betléma do Vídně světlo vždy přiveze vybrané dítě, které vykonalo něco dobrého. Letos je je vyvoleným devítiletý Tizian z Lince.

Chodí na základní školu a vyniká tím, v jaké míře podílí na charitativní práci a také toleranci vůči jiným kulturám a národnostem.

Tizian třeba pomáhá ve škole dětem, pro které němčina není mateřským jazykem. Bez ohledu na barvu pleti a národnost se podle něj spolužáci mohou navzájem učit. Právě vzájemnost a tolerance jsou také jedněmi ze symbolů Betlémského světla.

Na začátku tradice bylo zpestření sbírky pro nevidomé

Dnes už je rozvoz a předání plamínku poměrně masovou záležitostí. Na začátku byl v roce 1986 nápad rakouského rozhlasu trochu ozvláštnit sbírku pro zrakově postižené děti.

Do Česka se tato tradice dostala v roce 1990, tehdy ale plamínek ještě přebírali exiloví skauti na hranicích s Rakouskem.

Jeden z nich se loni Českému rozhlasu svěřil, jak si světlo předávali na nádraží a že by ho ani ve snu nenapadlo, jak moc se tato tradice rozšíří a že si pro plamínek budou jezdit třeba delegace až ze zámoří.

autoři: Zuzana Plíšková , sib , Martina Pelcová
Spustit audio