Do bojů proti islámským radikálům v Sýrii a Iráku může zasáhnout Turecko

2. říjen 2014
Zprávy

Turecký parlament schválil, že armáda může zasáhnout v Sýrii a Iráku. Do boje proti ozbrojencům z Islámského státu ale nespěchá, jak dříve uvedl ministr obrany Ismet Yilmaz. Turecko také poskytne vojenské základny spojencům.

Z tureckých základen by tak mohly startovat bezpilotní letouny mezinárodní koalice proti Islámskému státu, kterou vedou Američané.

Ankara počítá také s možností, že by v Turecku operovaly jednotky NATO. Součástí rezoluce je totiž i souhlas s umístěním a pohybem zahraničních vojáků na tureckém území.

To podle politologů umožní iráckým Kurdům, aby se přes Turecko vydali na pomoc Kurdům v Sýrii. Šlo by hlavně o obranu města Kobani, které je v obležení radikálních islamistů.

„Turecko bude bojovat jak proti Islámskému státu, tak i proti jiným teroristickým skupinám v regionu. Pro nás je prioritou návrat 1,5 milionu syrských uprchlíků, odstranění Asadova režimu a územní integrita Sýrie," řekl turecký prezident Recep Tayyip Erdogan před hlasováním parlamentu v Ankaře.

Pro schválení rezoluce hlasovalo 298 poslanců.

Islámští radikálové ovládají značnou část syrského a iráckého území. Ankara už proto posílila své jednotky u hranic se Sýrií, kam dříve dopadlo několik raket.

Bývalý velvyslanec v Turecku Tomáš Laně předpokládá, že turecká armáda by do konfliktu masivněji vstoupila jen tehdy, pokud by došlo k útokům na turecké území nebo na hrobku světce, kterou na syrském území hlídá jednotka tureckého vojska.

„Kromě jednotlivých zbloudilých střel se ale zatím zdá, že Islámský stát se přímé konfrontaci s Tureckem vyhýbá,“ myslí si bývalý velvyslanec v Turecku.

Islámský stát
autoři: vlk , mta , mach
Spustit audio