Do Aše se vrací textilní výroba

13. březen 2006

Německý výrobce pletených zdravotních matrací zahájí ještě v tomto roce výrobu v Aši. Do objektu bývalé textilky OHARA už začali němečtí dělníci převážet stroje. Zájem o areál a obnovení výroby textilního zboží má firma Schoedel, která sídlí v bavorském Münch-bergu. Podle jejího vedení najde v provozu práci až 100 lidí.

Firma s více než stoletou tradici má své pobočky po celém světě, například v USA, Austrálii, Mexiku a Číně, už připravuje rozjezd výroby. Vedle navážení textilních strojů do hal, probíhá i nábor prvních zaměstnanců

Pro Aš se vedení společnosti rozhodlo zejména kvůli její poloze a kvalifikované pracovní síle a ašská radnice příchod výrobce textilu vítá. Po útlumu textilního průmyslu, který byl pro město typický, ztratilo práci mnoho lidí. Na Chebsku je v současné době v evidenci úřadu práce 4241 lidí a míra nezaměstnanosti činí 8,3 procenta.

Přádelna

Ašsko se řadilo v minulosti k nejvýznamnějším centrům textilního průmyslu, například v roce 1930 bylo v textilním průmyslu v Aši zaměstnáno téměř 16.000 lidí. Jména podniků jako Geipel, Jäger, bratři Adlerové a továrny Ohara a Tosta jsou dodnes pojmem.

autor: daj
Spustit audio