Do Afriky na Grabštejn. Nová výstava na hradě přibližuje dobu, kdy byly v módě lovecké výpravy do exotických zemí

Na hradě Grabštejn v Chotyni začíná v neděli 17. července odpoledne výstava věnovaná Africe. Mapuje pět afrických výprav Karla Podstatského z Lichtenštejna, manžela jedné ze sedmi dcer majitele panství Františka Clam-Gallase. Ty vášnivý lovec a cestovatel pořádal do severovýchodní Afriky před první světovou válkou. 

„Byla to obrovská móda jezdit do exotických zemí. Cílem těch výprav úplně nebylo poznávat krásy Afriky, ale získat tam lovecké trofeje. On ve své knize popisuje i systém těch povolenek, který ovšem on sám dodržoval, jak píše, a velmi ostře se vyhraňuje proti pytlákům,“ přiblížila výpravy bohatých lidí na přelomu 19. a 20. století kastelánka Grabštejna Věra Ozogánová.

Nová expozice je rozdělená na dvě části. Ta první zavede návštěvníky do šlechticovy improvizované pracovny se starým psacím stolem a strojem, na kterém později sepisoval své lovecké zážitky. Lidé si také mohou prohlédnout staré pohlednice, které posílal svým příbuzným, jeho zápisky, nebo staré novinové články o jeho přednáškách v nedalekém Hrádku nad Nisou.

V druhé části výstavy pak návštěvníci uvidí některé suvenýry a kuriozity, které si šlechtic ze svých afrických výprav přivezl. „Například tu máme ozdobu na hruď s mušličkami, nebo dýmku, která je z bambusu. Dále je tu několik popelníčků, například z paznehtu buvola,“ nastínila spoluautorka výstavy Michaela Fišerová.

To nejzajímavější ale lidé zjistí z panelů, které mapují všech pět cest Karla Podstatského po Africe - konkrétně po Súdánu a Keni. Poutavé čtení sestavily autorky výstavy z dobových zápisků a deníků. „My jsme zvolily takovou deníkovou formu vyprávění, aby to návštěvníka vtáhlo do děje,“ přiblížila pojetí výstavy kastelánka Věra Ozogánová.

Částí expozice je i replika plátěného stanu, v jakém šlechtic na svých výpravách přespával. I tam jsou fotografie domorodých kmenů, africké přírody i domorodých vesnic. Výstava s názvem Afrika Karla Podstatského z Lichtenštejna potrvá na hradě až do konce října.

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související