Dnes v noci budou „padat hvězdy“. Perseidy můžete pozorovat všude, kde neruší veřejné osvětlení

Pokud nutně potřebujete vidět padající hvězdu a něco si přát, tak dnes je ten správný den. Na obloze budou znovu k vidění Perseidy. Meteorický roj bude dobře pozorovatelný dnes v noci i v noci z pátku na sobotu.

„Perseidy jsou takzvaný meteorický roj, který je v činnosti každý rok v těchto dnech s maximem kolem 12. srpna. Tvoří meteory, kterým se lidově říká padající hvězdy, ale ve skutečnosti to nemá s hvězdami nic společného,“ vysvětluje Jiří Borovička z Astronomického ústavu Akademie věd.

Jedná se o drobné částice, které se uvolnily z komety Swift-Tuttle, a právě v těchto dnech Země prochází proudem těchto částic. To způsobuje, že můžeme pozorovat, jak se odpařují v zemské atmosféře ve výškách kolem 80 až 100 kilometrů. Tyto částice se odpaří úplně a na Zemi z nich nespadne vůbec nic, doplňuje Borovička.

Odkud Perseidy pozorovat?

Perseidy jsou vidět pouhým okem, není k tomu zapotřebí ani dalekohled. „První předpoklad je jasná bezoblačná obloha, což můžeme těžko ovlivnit,“ připouští Jiří Borovička.

Když budeme mít štěstí na počasí, je dobré jít na tmavé místo, kde neruší veřejné osvětlení. Je možné se dívat kamkoli na oblohu a Perseidy se mohou objevit kdekoli a v kterýkoli čas.“

autor: and
Spustit audio

Související