Dívejte se pořádně, co si strkáte do pusy. I když jste v „lepší“ restauraci, varuje Pavel Maurer

Červené víno
Podcasty, rozhovory, příběhy Další podcasty, rozhovory a příběhy Červené víno

Nedávno jsem se podíval pozorněji na svou sklenku červeného vína a trochu se mi zvedl žaludek. Červená rtěnka, otisk rtů, špatně umyté nádobí… prostě nedobrovolně tuto sklenici sdílím s někým cizím. Ani nevím, jak vypadá. 

Nemyslete si, nejsem tak hloupý, že bych se vždy nejprve nepodíval na víno, které budu pít. To bych si pravděpodobně všiml, že kromě červeného vína je tam ještě „podpis“ něčí pusy. Jenže v tomto mém oblíbeném, trochu francouzsky laděném bistru se nalévá víno tradičně do malých typických pohárků z minulého století, a to až po okraj. 

Nepěstují tu obvyklou míru ani to, že víno je rozléváno do větších sklenic, většinou pouze do první spodní třetiny, abyste si s ním mohli zatočit a krátkodobě si jej dekantovat, nechat jej nadechnout a trochu si jej prohlédnout. Tady se víno servíruje „po vesnicku“ jako na dědině v Burgundsku. 

Zatímco si prohlížím cizí rtěnku, manželka mi zkušeně vysvětluje, že je to asi nějaká kvalitnější, takzvaně neslíbatelná a v běžné myčce asi neumytelná. Polkl jsem naprázdno a přemýšlel, jestli mám ještě chuť dát si plánovaný oběd. Kulajda byla výtečná, ovšem musel jsem překousnout pár lupínků ze smrkové šišky. Nejspíš se do ní zatoulaly spolu s houbami, nevím, ale evidentně to nebyl můj šťastný den. 

Nakonec, aby si mne servírka udobřila kvůli neumyté sklence, přinesla mi ještě jedno víno na účet podniku a k tomu jako bonus sklenku vody s plátkem citrónu. Jenž všichni milovníci vína tuší, že voda, která je ochucena citrónem nebo čímkoli dalším, k vínu nikdy nepatří. 

I mistr tesař...

Já mám tohle bistro rád, a tak jim částečně odpouštím. Ovšem jaké z toho plyne poučení? Dívat se pořádně, co si strkáme do pusy, co pijeme a jíme, protože i v těch nejvybranějších podnicích se tesař někdy utne.

Na druhé straně, nenechávejte si podobné historky jen sami pro sebe. Je třeba sdělit personálu, když je někde chyba i chybička, ale i pochválit, když je to dobré. Buď si vaše slova vezmou k srdci a trochu se vylepší, nebo si vás zařadí mezi potížisty a „troublemakery“. Každopádně podělte se o své zkušenosti, ať je to kolem nás lepší!