Divadlo Sklep zahrálo v Afghánistánu. „Vděčnější publikum jsem nezažil,“ říká Václav Marhoul

21. říjen 2014

Nejvděčnější divadelní publikum? Čeští vojáci! má jasno Václav Marhoul, který se s Divadlem Sklep právě vrátil z Afghánistánu. Na jejich cestě za českými vojáky prý i známé recesisty z pražského Sklepa několikrát opustil jejich typický humor…

„Nápad přivézt divadlo do Afghánistánu se zrodil už letos v dubnu, kdy jsem byl v Kábulu. Potkal jsem se tam s naším velvyslancem, který si postěžoval, že do Afghánistánu měl odjet jeden soubor – a nakonec odmítl. Jeho členové totiž dostali strach. Proto jsem nabídl, že bychom přijeli s Divadlem Sklep,“ popisuje režisér.


Cítil jsem obrovskou zodpovědnost. Vycítil jsem však, že všechno bude v pořádku, že jsme udělali vše pro to, abychom předešli všem možným rizikům.

Statečných herců, kteří se cesty do Afghánistánu nebáli, bylo celkem 20, odmítlo jen pět lidí. „Klíčové lidi jako Tomáše Hanáka, Davida Vávru nebo Roberta Nebřenského jsem oslovil předem, aby měli čas si to rozmyslet. Ale rozhodně jsem nechtěl, aby si někdo myslel, že ten, kdo nepojede, je srab!“ říká.

„Málokdy jsem zažil vděčnější publikum než naše vojáky na Bagramu a v Kábulu. Kluci a holky v Bagramu dennodenně čelí smrti, hráli jsme lidem, kteří například letos v červenci přišli o pět svých kamarádů a o deset dnů později byl jeden z nich těžce raněn. Opakuji znovu: neuvěřitelně vděčné publikum!“ neskrývá Václav Marhoul.


Během své štace čeští herci zažili i opravdový poplach při letící povstalecké raketě na Bagram. „Naštěstí se povstalci na základnu netrefili, dopadla vedle základny,“ popisuje Václav Marhoul.

Afghánci na Taliban vzpomínají s hrůzou v očích

On sám byl poprvé v Afghánistánu v roce 2002. „Kábul tehdy vypadal jako Drážďany po bombardování v roce 1945. V Kábulu probíhala občanská válka, všude byly osazené rakety a obě strany se vzájemně ostřelovaly,“ popisuje. „V roce 2002 jste si mohli sednout do kavárny a všichni vás objímali, všichni byli rádi, že byl Taliban poražen.“

Afghánci prý dodnes na Taliban vzpomínají s hrůzou v očích. „Pamatují si dennodenní popravy stovek a stovek lidí, zákaz hudby a vykonávání práva šaría…“ vypočítává Václav Marhoul.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte buď kliknutím na odkaz přímo v tomto článku nebo v našem audioarchivu.

Divadlo Sklep bavilo vojáky v Bagrámu a Kábulu. Některých scének se zúčastnili i samotní vojáci 9. Úkolového uskupení
autor: als
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.