Divadla, galerie i knihovny řeší rostoucí náklady na provoz. Hlavní město se jim jako zřizovatel bude snažit pomoct

18. srpen 2022 11:21

Méně rozsvícených světel a méně nových představení. Tak bude nejspíš vypadat od podzimu nová kulturní sezóna v celém Česku. Stejně jako ostatní organizace, musí i umělci šetřit. I když situaci v kultuře ještě komplikuje fakt, že financování je už podle provozovatelů delší dobu na hraně udržitelnosti. S vysokými náklady na energie jim proto chtějí pomoc jejich zřizovatelé.

Čtěte také

Podle pražské radní pro kulturu Hany Třeštíkové ze sdružení Praha Sobě se teď jednají o rozpočtu na příští období. Rozhodovat o něm budou v září. „Reflektujeme inflaci a snažíme se našim příspěvkovým organizacím rozpočet navýšit nejenom o tu inflaci, ale i o něco trochu navíc,“ vysvětluje.

Největší nárůst cen energií sledují u Městské knihovny v Praze. „Která má velmi širokou síť poboček, kde je samozřejmě nutné svítit a topit. Podobně jsou na tom další příspěvkové organizace, které mají třeba také víc budov. Třeba Galerie hlavního města Prahy či Muzeum hlavního města Prahy. V neposlední řadě je to také Hudební divadlo v Karlíně, které má velkou budovu,“ upřesňuje Třeštíková.

Zdražování vstupného? Někde ano

Musíme se rozhodnout, která představení budeme dělat a která světla vypneme, komentuje současnou situace Národního divadla v Brně jeho ředitel Martin Glaser.

„My jsme už před prázdninami diskutovali o tom, kolik světel budeme rozsvěcovat třeba v hledištích našich divadel a v těch slavnostních foyer. Nebo jestli stáhneme topení. Nicméně my jsme řadu těch úsporných opatření dělali už dávno předtím, protože rozpočty v kultuře byly vždy velmi napjaté. Nám nesmírně narostly i provozní náklady, které souvisí s výrobou nových inscenací," vysvětluje Glaser.

Od zřizovatele dostali finanční pomoc na provoz ve výši 4,5 milionu korun. Lístky pro návštěvníky zatím zdražovat neplánují. Naopak pražské Národní divadlo zdražovat od nové sezóny bude.

Spustit audio

Související