Divadelní plakáty Jana Schmida pro Studio Ypsilon

1. říjen 2020

Jan Schmid, zakladatel a ředitel Studia Ypsilon, je původní profesí výtvarník. Pro Ypsilonku již několik desetiletí navrhuje unikátní plakáty. Jeho nezaměnitelný rukopis se stal neodmyslitelnou součástí vizuální image této divadelní scény. Výstava v Galerii Vinohradská 12 v budově Českého rozhlasu v Praze se soustředí na autorovu tvorbu ze současnosti a nedávné minulosti.

Výstava prodloužena do 8. ledna 2021!

Osobnost Jana Schmida se vyznačuje neobvyklou univerzalitou a širokým rozpětím. K jeho jménu se váže hned několik profesí – režisér, dramatik, spisovatel, výtvarník, herec, ale i profesor na pražské DAMU. Je mistrem nečekaných proměn se schopností orientace a rychlého rozhodování. V roce 1963 založil Studio Ypsilon – divadlo, jemuž svým originálním způsobem vidění a chápání vtiskl nezaměnitelnou podobu, styl a poetiku, kterou od počátku, s důrazem na výrazové herectví, strategicky formuje a oživuje metodou improvizace, s využitím tvořivého potenciálu náhody.

Jelikož Schmidova původní profese je výtvarnická, pro Studio Ypsilon kontinuálně už více než padesát let navrhuje také plakáty. Jejich vizuál je úzce propojený s poetikou divadla a pro svou výraznou osobitost se zároveň zcela vymykají běžné plakátové produkci.

Výstava v Galerii Vinohradská 12 představí autorovu tvorbu ze současnosti a nedávné minulosti s doplněním o plakáty z raného období Studia Ypsilon jako připomínky souvislostí a kontinuity. Pro veřejnost bude výstava otevřena každé pondělí od 12 do 18 hodin a každý čtvrtek od 12 do 14 hodin až do 8. ledna 2021.

Český rozhlas je mediálním partnerem Studia Ypsilon. Za použití textu Evy Kulové.

Spustit audio