Disney ztmavuje pleť Aladinovým hercům. Valí se na něj vlny kritiky

10. leden 2018

Natáčení nového Aladina se komplikuje. S plánem obsadit do role princezny Jasmíny britskou herečku s indickými kořeny místo arabské se už diváci zřejmě smířili. Teď ale kritizují umělé ztmavování herců se světlou pletí.

Jeden z komparzistů, který na kritizované praktiky filmařů také upozornil, si myslí, že natáčení by mělo být příležitostí pro různorodost. Najdou se ale i tací, kteří nesouhlasí s výběrem herců a ptají se, proč společnost nenajala herce a komparzisty ze zemí jako je Pákistán, Indie nebo třeba Bangladéš.

Herec Kal Penn, známý například z úspěšného amerického seriálu Dr. House, na Twitteru prohlásil, že společnost chtěla patrně ušetřit. Ta se ale nařčením ze zvýhodňování bílých herců brání a tvrdí, že líčení mimo jiné souviselo i se speciálními efekty a s bezpečností.

Ve snímku, který by měl přijít do kin na jaře roku 2019, si zahraje například americký herec Will Smith, který má ztvárnit oblíbenou postavu roztržitého džina. Ten v klasické pohádce o prostém mladíkovi, který se zamiluje do princezny, pomůže Aladinovi ke štěstí.

autor: bal
Spustit audio