Dispress 298: Dismančata vzpomínají na svou vedoucí Janu

14. červenec 2021

Za necelých 6 let v roli hlavní vedoucí DRDS toho Jana stihla požehnaně. Do jednoho čísla našeho souborového časopisu by se nevešel ani její běžný pracovní týden. Proto jsme se rozhodli Dispress složit z našich vzpomínek, které popíšou alespoň to, jak nás tato její práce ovlivnila a co si všichni s sebou poneseme do dalšího života v souboru i mimo něj. Máme tě rádi, Jani!

Všechny texty od dětí můžete najít i zde pod odkazem na Dispress. Průběžně je budeme aktualizovat, aby se o své vzpomínky mohli podělit i ti, kteří třeba nestihli uzávěrku.

Milá Jano, byla jsi skvělá vedoucí. Bude se mi po tobě stýskat. Moc mě bavily Tvoje hry a aktivity, které si pro nás vymyslela. Věřím, že vedoucí, který místo Tebe nastoupí, bude stejně tak hodný, šikovný a hravý jako Ty. 
- Kiki

Milá Jano, ani nevíš, jak moc mi budeš chybět. Měla jsem Tě moc ráda a je mi strašně líto, že jsi musela odejít. Byla jsi jako můj blízký příbuzný (prožila jsem s Tebou pět a třičtvrtě roku), a neskutečně moc mi chybíš. Nemohla jsem uvěřit tomu, že se to stalo. Budeš mi moc chybět. Nikdy na Tebe nezapomenu. P.S. Moc děkuju za skvělou zábavu a skvělou polovinu mého života. Disman bez Tebe už nikdy nebude jako dřív.
- Mira Štěpánová

Vzpomínám si, jak Jana pořád bojovala s mými delšími vlasy a patkou přes oči. Na představení jsem proto nosil sponky nebo bekovku. I když jsem chtěl mít vlasy co možná nejdelší, kvůli Janě jsem si je vždycky nakonec ostříhal.
- Alex Mojžíš

Když vzpomínám na Janu, vidím ji, jak s námi tancuje na soustředění. Při natáčení Ježipetra mi Jana radila, jak mít cit k postavě, kterou jsem hrál. Líbilo se mi, jak se k nám Jana na zkouškách chovala, byla na nás milá, a i když byla někdy přísná, byla vtipná. Měl jsem ji rád...
- Karel Prochor Malý

Jsem ráda, že jsem mohla poznat člověka, jakým byla Jana. Svou kritiku mi vždycky podávala s mrazivou upřímností, ale věděla jsem, že jejího slova si mohu vážit a že mi nikdy nebude licoměrně lichotit. Myslím, že lidí, kteří s člověkem jednají bez falše a mluví opravdu od srdce, je na světě málo.
- Alice Bransten

Na Janě jsem si vážila hlavně toho, že vždycky řekla to, co si doopravdy myslela. Například neřekla: ,,To bylo nádherné,” i když to bylo naprosto tristní. Jana chtěla mít všechno dokonalé a myslím, že se jí to povedlo. Moc jsem si jí cenila a nikdy na ni nezapomenu.
- Julča Pösslová

Milá Jano, děkuji Ti, že jsi věřila mému vybranému textu, že jsi věnovala svůj čas a objednala pro mě k textu knihu. Budu na tom pilně pracovat a nezklamu Tě.
- Viktorka Nedomová

Jano, mockrát Ti děkuji, že jsi vstoupila do mého života a naučila mě spoustu věcí. Objevila si ve mně něco, co ve mně nikdo neviděl, ani já sama. Chtěly jsme na tom spolu zapracovat... Budu se o to snažit sama a doufám, že se mi to podaří, abys byla na mě pyšná. Děkuji Ti za všechno!
- Kačka Kašparka

Rád vzpomínám, jak s námi Jana hrála hry a učila nás texty. Líbí se mi představení Pepito (ne)plivej, ve kterém mi Jana dala možnost si i zahrát.
Nejraději bych zapomněl na to, jak jsme ji na soustředění s klukama po ránu rozčílili a za trest jsme pak museli zametat celou jídelnu. Na Janu nikdy nezapomenu.
- Míša Polák

Ahoj Jano, i když jsem v Dismaňáku teprve chvilku, a nemohl jsem Tě moc poznat, tak jsi byla moc fajn. Vždycky ses mi snažila pomoct a poradit, a za to Ti děkuju. Všem nám budeš strašně chybět. Budu se Ti tady dole snažit dělat radost!
- Kuba Král

Měl jsem tě hodně rád.
- Vilém Tycar

Milá Jano, vím, že na nás všechny ze shora koukáš. Pracoval jsem s Tebou sice jen rok, ale pro mě jsi ve vedení souboru byla úžasná. Moc jsi mě do mé skromné kariéry v rozhlase povzbudila a napomohla. Jsem hrdý na to, že jsem s Tebou pracoval.
- Vojta Černý

Jana je pro mě člověk, na kterého se nezapomíná. Vnášela do souboru humor a pozitivní energii. Nedokážu si bez ní soubor představit. Moc si přeju, abych se s ní mohla rozloučit a poděkovat jí. Děkuju Jano.
- Sára Faltová

S Janou jsem loni na svém prvním soustředění bydlela. Vyhrály jsme soutež o nejuklizenější chatičku, ale u Jany se nekontrolovalo. Jana mě toho hodně naučila, třeba nemít tak velkou trému, a taky nám s Žofkou na táboře připomínala, že se máme umýt.
- Ráchelka Gojdová

První nováčci, které Jana přijala, byli starší než obvykle. Většině bylo okolo deseti – stejně jako mně. Do souboru se většinou dostávaly maximálně osmileté děti. Janini noví členové se v podstatě hned dostali do všech představení, a to se mi hrozně nelíbilo, protože já už jsem v souboru byla pět let a najednou jsem byla na stejné úrovni jako „nováčci“. Ani jsem si nevšimla, že jsou stejně dobří jako já a všichni ostatní, co v souboru byli dřív. Teď jsou tihle „nováčci“ moji nejlepší kamarádi, a to jenom díky Janě, která nás všechny naučila, abychom nikoho hned neodsuzovali.
- Justýna Hrazdírová

Jani. Chvilku nám trvalo, než jsme si začaly rozumět. Ale i přes to jsme si k sobě našly cestu. Udělala jsi toho pro mě a ostatní vážně hodně, ale nejvíce mě štve, že si to uvědomuji až teď. Sakra... Myslím na Tebe každý den a doufám, že se máš dobře. Děkuju moc za vše.
- Adéla Kašparová

Jana byla jiná než ostatní. Měla jsem z ní respekt, a to proto, že ona taky respektovala ostatní a byla i usměvavá. Uměla být i přísná, ale vždy ve správný čas. Těšila jsem se na ni, protože s ní jsem se cítila dobře a bezpečně.
- Elenka Vanová

Jana byla a ještě je jedním z mála lidí, které jsem respektoval. Jana byla sama o sobě autoritou pro mě a podle mě i pro ostatní.
- Dan Vano

Jana na nás vždycky byla na táboře hodná. Často uklidňovala děti, kterým se stýskalo. Nevím, jak bez ní letos tábor proběhne. Jano, budeš mi moc chybět.
- Nina Rudišová

„Ahoj Jano,“ jsem řekla vždycky, co jsem Janu jenom zahlédla. Vždycky pro nás chtěla to nejlepší a já za to Janě Děkuju. Je mi líto, že jsem se v posledních týdnech a měsících viděla s Janou tak málo. Ještě jednou: JANO, DÍKY ZA VŠECHNO, CO JSI PRO NÁS UDĚLALA.
- Kristýnka Folprechtová

Milovaná Jano. Byla jsi ta nejúžasnější vedoucí. Budeš mi moc chybět. Teda, vlastně už mi strašně moc chybíš. Děkuju Ti za všechno. I za ten krásný den s Tebou ve Svitavách... děkuju Ti. Nikdy na Tebe nezpomenu! Ani na to, co jsi mě učila! Slibuju.
- Tonička Barešová

Milá Jano, nikdy nezapomenu na to, jaký jsi byla milý člověk a skvělá vedoucí – spravedlivá, přímá, ochotná naslouchat i pomoci. Nicméně, když to bylo nutné, uměla jsi být i přísná. Užili jsme si s Tebou i spoustu legrace. A Tvoje „čošiřikal” mi bude znít v uších navěky. Jano, budeš nám moc chybět! S láskou
- Samuel Budiman

Jako malá jsem se Jany hrozně bála a měla jsem k ní (a mám) obrovský respekt. Měla skvělý smysl pro humor, který mi taky pár let trvalo pochopit. Vždycky nám dala druhou a další šanci. Dalo se s ní domluvit, protože nám skvěle rozuměla, dokázala pochopit naše problémy. Motivovala nás a podporovala.
- Meda Folprechtová

Milá Jano, děkujeme Ti, že jsi díky své zkušenosti a osobnímu nastavení umožnila našemu synovi Kristianovi být součástí DRDS. Věříme, že práce v souboru, který jsi odpovědně vedla, bude pro něj vklad na celý život. Kristian Tě bude vždy vnímat jako svého prvního průvodce.
- Kristian Páca s rodiči

Moc děkuji Janě, že to se mnou vydržela, pouštěla se se mnou i do komplexnějších textů k recitaci a pomohla mi se rozvíjet v tolika směrech. Vždy se mnou jednala upřímně a jako s dospělým.
- Sophie Bransten

Jano, děkuju, že jsi s námi hledala nálady, myšlenky a celé světy za všelijakými texty. Že jsi se mnou prolezla Svitavy, když jsem pátrala po bezlepkovém obědě. Že jsi mi tolikrát ukázala cestu. A slibuju, že už nebudu hrát Čechova.
- Kačka Pušová

Viděla jsem 
Jak skrze oblohu 
Prosvítá světlo dnů
Oblaka bych vynásobila stem
Kdybych mohla 

A kdybych mohla 
Dotknu se světla 
Světla dnů  
Které tě dávají do snu

Přes dny a noci 
Plavila bych se 
Do doby 
Kdy do snu ponořila ses 

Klidně ležíš 
S hlavou ve snu
V nás všechny věříš
Zítra se probudíš do dnu

Než se probudíš 
Já ti přísahám 
Že tě má láska bude opatrovat všude 

Ve snech
I v bdění 
Ve všech těch 
I tím co zbylo a už není 

V nočních můrách 
Na bojišti 
V klidném spánku 
Na jevišti 

Pozoruješ jak hrají hru 
O nás 
O těch co zbyli ze světa 
A jediní jsou 

Teď v tvém snu 
Zbyli jsme jen my
My co na bojišti 
Zůstali sami
- Sára Baalbaki

autor: jok
Spustit audio