Diskařka Cechlová se konečně dočkala! Po 9 letech převzala bronz z OH

Diskařka Věra Cechlová získala bronzovou medaili z olympijských her v Aténách. Na krk si ji slavnostně pověsila ale až dnes na pražském Petříně. Poté, co se cenného kovu dotkla, vrátily se elitní české atletce vzpomínky na smolný závod, ve kterém jí medaile unikla o pouhých devět centimetrů.

Loni totiž byla dodatečně diskvalifikována Běloruska Irina Jatčenková a bronz z OH 2004 tak spadl do rukou právě Věry Cechlové, která dnes medaili z rukou předsedy Českého olympijského výboru Jiřího Kejvala konečně dostala.

„Myslela jsem si, že nebudu brečet, ale to se nedalo. Medaili z olympiády jsem si vždycky hrozně přála a byl to můj největší sen. V té době to pro mě bylo takové nešťastné, protože jsem odjížděla se čtvrtým místem, i když na medaili chyběl kousek,“ dojímala se Věra Cechlová se slzami v očích.

Jenže co jí nikdo nevrátí, je slavnostní ceremoniál na aténském olympijském stadionu, tedy zážitek asi ze všech nejkrásnější.

„Hodně lidí se mě ptalo, jestli mě to nemrzí, že jsme na stadionu nestála. Samozřejmě, ale to už nikdo nevrátí. Člověk si zase za ty roky uvědomí spoustu důležitých věcí, že sport není jenom o vítězství. Je také o prohře. Jde o to jít pořád tou čistou cestou a věřit, nekoukat nalevo napravo kdo podvádí a nechat se tím znechutit.“

Obrovská satisfakce

Česká republika získala v Aténách s bronzem Věry Cechlové celkem devět medailí. Úspěšná atletka se svého dětského snu dočkala těsně před koncem aktivní kariéry. Chtěla jet ještě na mistrovství světa do Moskvy, ale tam se nakonec kvůli zranění nekvalifikovala.

„To, že tam nejedu i veškerou tu předchozí tvrdou dřinu, bylo vykompenzováno v podobě téhle bronzové medaile. Jsou to pro mě obrovské emoce. Zastínilo to teď úplně můj vnitřní boj se zdravím. Přestože na MS nejedu, převažují pozitivní emoce a to, že jsem se fakt konečně dočkala!“ dodává Věra Cechlová.

autoři: jbk , špo
Spustit audio