Digitální sportovci. Fenomén e-sportu v Česku

13. březen 2020

Kvůli tomu, aby se z nich stali světoví šampioni, nepotřebují nic kromě počítače s dostatečným výkonem a stovek hodin času strávených před monitorem. Ti nejlepší profesionální hráči počítačových her si e-sportem dokážou vydělat velké peníze a mezi zasvěcenými platí za skutečné celebrity. Nahlédněte s námi do světa profesionálních hráčů a jejich fanoušků.

Umíte si představit, že byste šli do hospody místo fotbalu nebo hokeje sledovat výkony hráčů počítačových her? Stejně jako běžní sportovci mají i ti digitální po celém světě spoustu fanoušků, kteří je sledují přes internet. Jsou ale také ochotní zaplnit celé haly, aby si užili atmosféru společného fandění.

Příznivci e-sportu už zaplnili i obří olympijský stadion v Pekingu a překupníci tam podle televize ESPN prodávali vstupenky za tisíc dolarů. Ty největší turnaje navíc online sledují desítky milionů lidí.

Show jako každý jiný sport

Přímé přenosy elektronického sportu jsou velmi populární

Proč vlastně někoho baví dívat se, jak jiný hraje na počítači nebo herní konzoli? „Lidé často rozlišují e-sport a běžný sport, ale přitom je to vlastně skoro stejné. Když se jdete podívat na fotbal, taky sledujete show hráčů na hřišti. Profesionální hráči videoher také dokážou předvést víc než ten, kdo je hraje doma. A to nás na tom baví,“ vysvětluje fanoušek Milan.

„A taky atmosféra v aréně je mnohdy lepší než třeba na fotbale nebo na hokeji,“ dodává další nadšený příznivec e-sportu Dominik. V Česku zatím skutečně dech beroucí atmosféru fanoušci zažít nemůžou, protože na turnaje chodí maximálně stovky fanoušků. Jako třeba na ty ve fotbalové hře FIFA.

Jak vypadá trénink profesionálního gamera? Kolik u herní konzole stráví hodin a musí kvůli výsledkům dbát také na fyzičku? Poslechněte si kompletní seriál.

autor: Radiožurnál
Spustit audio

Související