Diecézní charita v Českých Budějovicích otevřela kontaktní centrum pro uprchlíky

24. březen 2022 12:20

Krizová linka, kontaktní centrum pro ukrajinské uprchlíky i poradna pro cizince. Diecézní charita České Budějovice nabízí pomoc lidem prchajícím před válkou. Pracovníci se s nimi snaží hledat bydlení, domlouvat lékaře nebo shánět práci. Každý den takto pomůžou desítkám lidí.

Do poradny pro cizince přišla například paní Natalia z Charkova. Včera bomba zasáhla dům, ve kterém žila. Pracovnice charity přišla požádat o pomoc při hledání práce a bydlení. Ona je ekonomka, její dcera studuje architekturu.

Každý den centrum navštíví zhruba čtyřicet lidí. „Chodí hodně pro potravinovou pomoc, která se vydává v kontaktním místě, kde nám pomáhají dobrovolníci. Potřebují také pomoct najít zaměstnání, ubytování, časté jsou dotazy na školy, školky, kurzy českého jazyka,“ popisuje pracovnice charity Elena Svitičová.

Ukrajinci můžou získat pomoc také po telefonu. „Zřídili jsme nonstop krizovou linku, kam si uprchlíci mohou zavolat o pomoc, pokud se necítí dobře, potřebují si s někým promluvit o tom, co zažili, o tom, co se děje na Ukrajině. Máme tam vyškolenou pracovnici. Telefonní číslo je na webu, informujeme také v kontaktním místě,“ říká mluvčí Diecézní charity Alena Fremrová.

Ti, kteří by chtěli charitu finančně podpořit, můžou využít kasičky běžně používané během Tříkrálové sbírky. „Nechali jsme si díky magistrátu zapečetit přes sto kasiček, které rozvážíme do obchodů, na úřady, školy a na další instituce, které nám vyhoví a kasičku si u sebe až od 1. června nechají. Lidé mohou přispět libovolnou částkou,“ uvádí ředitel českobudějovické charity František Nestával.

Každý týden si uprchlíci v kontaktním centru vyzvednou také přes stovku potravinových balíčků. Proto se charita na tuto sobotu rozhodla vyhlásit sbírku potravin. „Uvítáme trvanlivé potraviny typu rýže, těstoviny, luštěniny, mouka, masové konzervy, polévky nebo i přesnídávky a piškoty pro děti,“ vyjmenovává Alena Fremrová.

Sbírka se bude konat každou sobotu minimálně do konce dubna. Lidé můžou do sídla Diecézní charity v Kanovnické ulici v Českých Budějovicích nosit potraviny od 8 do 12 hodin.

Spustit audio

Související