Devět chorvatských hotelů patří mezi špičku

23. červenec 2009
Vysílání v Chorvatsku 2009

Další Čech musel u soudu vysvětlovat své chování u Jadranu. Kanada víza pro Chorvaty neplánuje. Krizové daně připraví část obyvatel o dvacetinu výdělku. Chorvatsko je horkým kandidátem na zisk turistických oscarů.

Policie zatkla v chorvatské Omiši českého turistu, který údajně masturboval před dětmi na pláži. Na muže upozornila minulý týden v pátek policii matka jednoho z dětí. Soudkyně přestupkového soudu v Omiši ale rozhodla, že čin nelze Čechovi prokázat, a dala mu za přestupek pokutu 300 kun, tedy asi tisíc korun.

Kanadský ministr pro přistěhovalectví Jason Kenney popřel informace, že by vláda chtěla po Česku znovu zavést víza i pro občany Chorvatska. O takovém záměrech kanadské vlády mluvil minulý týden poslanec Borys Wrzesnewkyj. Podle něj se vláda obává, že bezvízový styk umožní pronikání Chorvatů obviněných z válečných zločinců na kanadské zemí. Kanadského poslance citoval server Croatian Times. Kanadský ministr Jason Kenney ale v reakci na článek uvedl, že vláda nemá v úmyslu obnovovat vízovou povinnost pro Chorvaty.

Chorvatská vláda chystá takzvané krizové daně. Pětiprocentní daň by se vztahovala na všechny platy a příjmy převyšující 3000 kun za měsíc. Vláda původně navrhovala osmiprocentní krizovou daň, ale odborům se to zdálo moc. Pokud návrh projde, začne platit od srpna a jeho platnost skončí v prosinci 2010.

Archeologové objevili dosud nejstarší pozůstatky povrchových staveb v Chorvatsku. Podle vědců jde o senzační objev, který vůbec poprvé dokládá existenci budov na území dnešního Chorvatska před 8 tisíci lety. Objev vědci učinili v lokalitě Galovo u Slavonského Brodu na východě země.

Chorvatské hotely a turistická centra dostaly hned devět nominací v soutěži World Travel Awards, která se přirovnává k filmovým oscarům. Odborná porota vybere v srpnu letošní vítěze a vyhlásí je 17. října v portugalském Obidosu. A Chorvati patrně na vyhlašování vítězů nebudou chybět.

Získali hned čtyři nominace pro hotel Le Méridien Lav v Podstraně u Splitu. Ten už loni získal ocenění v evropské části soutěže. Do užšího kola výběru se dostaly také dubrovnický Palace hotel, hotel Adriana na Hvaru a Lesič Dimitri Palace na ostrově Korčula. Z měst se o turistické oscary ucházejí Dubrovník a Split.

Aktuální kurzy:
Jaké jsou kurzy eura a české koruny vůči kunám? Zagrebačka banka vyplácí za jedno euro 7 kun a 27 lipa, za sto korun 28 kun a 13 lipa.

Ceny pohonných hmot:
Od včerejška se cenovky u čerpacích stanic INA nezměnily: litr Eurosuperu 95 je za 7,44 kun, eurodiesel za 6,67 kun.

Doprava:
Chorvatská policie vyzvala řidiče, aby dodržovali pravidla silničního provozu a omezení na dálnicích. Zejména nemají nezastavovat na okraji dálnice a otáčet se. Reagovala tak na sérii dopravních nehod, které se staly včera na dálnici Záhřeb-Split. Dva lidé při nich zemřeli a dva byli těžce zraněni.
Podle aktuálních informací je provoz na všech hlavních tazích na střední intenzitě. Zdržení čekejte v obou směrech na hraničních přechodech Kaštěl, Macejl a Pasjak.

Počasí 24. července:
Slunečno, vedro, dusno - to budou hlavní rysy zítřejšího počasí. Noční teploty 22 až 24 °C, denní 34 až 36 stupňů. Moře má teplotu kolem 25 stupňů, v Zadaru o tři stupně výše.

Jachtaři mají zítra počítat s JV nebo JZ větrem o síle do 18 uzlů. Moře na stupni dvě až tři. Viditelnost 20 kilometrů.

autor: dnv
Spustit audio

Více z pořadu