Devatenáctý ročník Malevil Cupu ovládl Kristián Hynek

10. červen 2018

Triumfem Kristiána Hynka skončil na ranči Malevil devatenáctý ročník tradičního závodu v bikemaratonu. Na start se v jednotlivých kategoriích postavilo přes tisíc závodníků ze 13 zemí světa.

Mezi nimi tváře známé i neznámé. S jedním společným cílem - zvládnout nástrahy tratě, které pro ně připravil se svými kolegy ředitel závodu Radek Patrák. Ten si o klidu v posledních dnech před závodem mohl nechat jen zdát.

 „Nervy jsou před závodem vždycky, rána jsou hektický ještě víc. Posledních deset dní to je vždycky velkej masakr,“ přiznal ředitel závodu, který vede nejen po českém, ale i německém území Radek Patrák. Sami cyklisté o něm říkají, že si vždy náležitě vyhraje s přípravou tratí. On má jiný pohled na věc.

Letos jelo Malevil Cup na tisíc závodníků ze třinácti zemí

„To tak vůbec není, většinou si to vynutí nějaký okolnosti. Německá část trasy je beze změny asi patnáct let, jinak v Čechách je neprůjezdný město Jablonný, tak jsme museli změnit prvních patnáct kilometrů trasy. Letos se poprvé startovalo oficiálně tady na Malevilu,“ vysvětlil Radek Patrák.

Na start jednotlivých kategoriích se postavilo dohromady víc jak tisíc vyznavačů horských kol. Některá jména, především na trase stokilometrového maratonu, Radka Patráka opravdu potěšila.

„Počet lidí je určitě velkou odměnou. Máme mraky cizinců, což je taky úplně super. A přijeli nám závodníci, kteří jsou opravdová světová špička v maratonech horských kol. Po asi čtyřech letech, když jezdil víc v cizině Kristián Hynek, se kterým máme velmi dobrý vztahy. Velkej sympaťák je Honza Škarnitzl. Měl jsem velikánskou radost, že přijeli kluci z Bulssu. Tim Böhme a Karl Platt, to jsou ikony horských kol,“ řekl pořadatel závodu Radek Patrák.

Ředitel závodu Radek Patrák

Malevil Cup ale není jen o těch nejrychlejších. Dokáže totiž přilákat známé i neznáme osobnosti. Do první kategorie patří Jiří Magál, bronzový medailista ze zimních olympijských her ve Vancouveru, kde byl členem lyžařské štafety na 4x10 kilometrů.

„Já spíš bojuju s tím, že už se nehejbu, takže pro mě to byla spíš taková hezká vyjížďka. Pro mě je cíl to, přemluvit se a jít na start. To je pro mě cíl, pak už samozřejmě se projet, a když tam někoho vidím, tak se snažím jet. Ale ta výkonnost po čtyřech letech co nic nedělám tam už není,“ popsal svou účast na maratonu horských kol olympionik Jiří Magál.

To čtrnáctiletý Matyáš Bauer stojí teprve na startu lyžařské kariéry. Pod dohledem další ikony - tatínka Lukáše. Také mladší z rodu Bauerů vyměnil tentokrát lyže za kolo.

„Tady to mám jako dobrý trénink. Přijel jsem na dobrý závod si ho vyzkoušet. Je to krásná trať,  závodilo se mi dobře, ale to vedro. Je to hodně lesní trať, se mi líbí, že to není po silnicích,“ řekl k závodu syn našeho nejúspěšnějšího běžkaře Matyáš Bauer.

2_malevil_cup_2018.jpg

Slova, která organizátory jistě potěší. Možná už začínají s přípravou jubilejního dvacátého ročníku Malevil Cupu. A brzy přidají i něco navíc.

„Nezastírám, že jsme podali přihlášku na Mistrovství Evropy 2020 nebo 2022. A mohli bysme zase zopakovat Mistrovství Evropy tady na Malevilu,“ prozradil za organizátory Radek Patrák.

autor: ppe
Spustit audio

Související