Devátá česká medaile z Tokia! Poslechněte si rozhovor s bronzovými deblkajakáři

5. srpen 2021

Rychlostní kanoisté Josef Dostál a Radek Šlouf vybojovali na olympijských hrách bronz v závodě deblkajaků na trati 1000 metrů a získali pro českou výpravu v Tokiu devátou medaili. Z vítězství se radovali Australané Jean van der Westhuyzen a Thomas Green, stříbro získali Max Hoff a Jacob Schopf z Německa.

„Jsem absolutně nadšený. V hlavách jsme měli, že ve chvíli, kdy podáme stoprocentní výkon a všechno nám sedne, tak můžeme přemýšlet nad medailí. Skoro perfektní výkon jsme podali a oba jsme se v lodi krásně sešli,“ raduje se Radek Šlouf.

Osmadvacetiletý Dostál si vynahradil obrovské zklamání z individuálního závodu, v němž skončil pátý, a má již čtvrtou olympijskou medaili. „Dost jsem si ve středu odpočinul. Ani jsem se po závodě nešel vypádlovat, lehl jsem si do postele, ráno jsem vstal a věděl jsem, že je dobrý den,“ říká Dostál.

V Londýně 2012 získal bronz na čtyřkajaku, který obhájil o čtyři roky později v Riu de Janeiro. V Brazílii si dojel také pro stříbro na singlkajaku. O dva roky mladší Šlouf se prosadil na stupně vítězů při své olympijské premiéře.

Čeští reprezentanti postoupili do finále ze čtvrtého místa v semifinále a v úvodu jízdy o medaile se drželi na šestém místě. V polovině trati se posunuli na čtvrtou pozici a s dalšími dvěma posádkami bojovali o stříbro a bronz.

Deblkajakáři Josef Dostál a Radek Šlouf získali bronzovou medaili

„Že jsme třetí, jsme věděli, až pár desítek sekund po tom, co jsme projeli cílem. Věděl jsem, že by to mohlo být. Oba jsme ale popadali dech. Radovat jsme se začali až u mola a tam až nám to trenér potvrdil,“ popisuje Šlouf.

Vítězní Australané měli sekundový náskok. Dostál se Šloufem sice v závěru nestačili na Hoffa se Schopfem, ale dokázali porazit maďarskou dvojici Bence Nádas, Bálint Kopasz.

Celkový výsledek finále A K2 na 1000 metrů:

1. Van der Westhuyzen, Green (Austr.) 3:15,280, 2. Hoff, Schopf (Něm.) -0,304, 3. Dostál, Šlouf (ČR) -0,826, 4. Nádas, Kopasz (Maď.) -1,255, 5. Brown, Imrie (N. Zél.) -1,987, 6. Cubelos, Peňa (Šp.) -2,047, 7. Borykaj, Jurenja (Běl.) -2,489, 8. Wang Cchung-kchang, Pu Tching-kchaj (Čína) -4,332.

autor: vla
Spustit audio

Související