Dětské skupiny zachrání půl druhé miliardy. Časem ale budou zanikat, říká provozovatel

20. únor 2018

Nejistota kolem dětských skupin je vyřešena - aspoň pro letošní rok. Ministerstvo práce našlo peníze na provoz a vznik dětských skupin, i když ještě na podzim žili provozovatelé v obavách, že nedostanou dotace. Resort nakonec rozdělil miliardu a půl korun. „Odhaduju, že skupin bude časem třetina,” říká provozovatel několika dětských skupin a autor petice za úpravu podmínek pro pokračování dotací Stanislav Kopečný.

„V průběhu března budeme všem žadatelům posílat vyrozumění o doporučení projektu k podpoře. Vzhledem k tomu, že má každý žadatel možnost podat odvolání proti rozhodnutí, není teď možné říci, kolik žádostí bylo zamítnuto. V průběhu března budeme mít kompletní informace,” říká mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) Petr Sulek.


Pokud ministerstva nenajdou odpověď na otázku, co bude po roce 2020, kdy končí dotační období, je velmi reálné, že spousta dětských skupin zanikne. Stanislav Kopečný

Žadatalé předložili v listopadu projekty za miliardu a 750 milionů korun. Nedostalo se na část těch, kteří usilovali o vznik nových dětských skupin. Pro ně bylo vyhrazených zhruba 300 milionů korun. Dětské skupiny jsou alternativou k tradičním školkám. V Česku jich je podle údajů ministerstva práce přes 500 s kapacitou 7000 míst.

Podle Kopečného je krize opravdu zažehnána. „Je to úžasná informace, ministerstvo velmi moudře rozhodlo, že budou pokračovatelé upřednostnění a finanční částku navýšilo,” říká.

Rodiče po rodičovské

Jediným kritériem pro úspěch žádosti bylo v minulosti její včasné podání. Na provozovatele dětských skupin tak nemusely vyjít peníze, protože prostě nebyli dost rychlí. Nyní se podmínky změnily a dotace se rozdělují mezi ty, kteří pokračují v provozování a na ty, kteří začínají.

Většinu dětských skupin provozují podle Kopečného neziskové organizace. „V původní výzvě byly i podnikatelské subjekty, ty už ale v dnešní době skupiny prakticky neprovozují. Jsou to uskupení lidí, kteří jsou nadšenci a chtějí pomáhat ostatním a umožnit jim včasný návrat do práce,” popisuje.

Nejčastějším klientem dětských skupin jsou rodiče, kterým končí rodičovská po dvou letech. „Končí jim v průběhu celého roku. Mateřské školy jsou většinou od září plné. Neví, kam své dítě v průběhu roku umístit. My přijímáme děti po celý rok, mohou tak nastoupit v kterýkoliv měsíc do práce,” říká provozovatel.

Lesní školka (ilustrační foto)

Zbude jich třetina

„Pokud ministerstva nenajdou odpověď na otázku, co bude po roce 2020, kdy končí dotační období, je velmi reálné, že spousta dětských skupin zanikne. Dát rodičům plnou cenu, která by byla bez dotací, je velká finanční zátěž,” říká Kopečný.

Dětské skupiny tedy nejsou bez dotací schopny existovat? „Jsou, ale ne v takovéto míře. Skupin bude dneska okolo 800 a stále se jejich počet navyšuje. Můj odhad je takový, že jich zbyde třetina, víc ne,” odpovídá provozovatel několika dětských skupin.

autor: rkr
Spustit audio