Děti jsou nešikovné a mají vadné držení těla, varuje neuroložka. Vrátí se do škol tělocvik jako z 80. let?

Až 80 % dětí má špatné držení těla, výjimkou nejsou ani 10leté děti, které neudělají obyčejný kotoul. Můžou za to rodiče, moderní způsob života nebo představa, že prášky všechno napraví? Brněnská neuroložka Jaroslava Chlupová vidí hlavní problém v motorickém vývoji a motorickém učení.

Podlé této neuroložky je situace skutečně alarmující a uvádí výsledky výzkumu z jedné základní školy, a to mezi žáky 6. a 9. tříd. Statistický výstup je nemilosrdný. Ukázalo se totiž, že 75 až 80 % těchto dětí má vadné držení těla.

„V médiích se nedozvídáme, jak by mělo vypadat správné držení těla,“ připomíná Jaroslava Chlupová, která se zabývá především neurologií pro dospělé, ale začínají k ní chodit i mladší pacienti.

„Lékaři mi posílají 15leté děti s úrazy a s tím, že je bolí záda a hlava. Problém je v motorickém vývoji a motorickém učení,“ uvažuje.

Čtěte také

Jaroslava Chlupová stojí za projektem Lokomoce. Kromě neurologické praxe se věnuje také trénování basketbalu, proto si všimla, jak jsou dnešní děti nekoordinované a podle jejích slov nešikovné. „Natočili jsme mé svěřence a pak jsme vytvořili fiktivní třídu a nafilmovali retro tělocvik, jak vypadal v 80. letech,“ popisuje první kroky projektu. Video ukazuje na seminářích především ředitelům základních a mateřských škol a učitelům.


Nosit malé dítě v šátku, nebo v sedačce?
„Pokud s ním někam jdete na krátkou dobu, pak ano, ale po delší dobu jsou oba způsoby špatné,“ odpovídá Jaroslava Chlupová a dodává: „Dítě potřebuje prostor, aby se mohlo pohnout.“

Jak však připomíná, hlavní háček není jen v nedostatku pohybu, ale také v jeho nevhodnosti. Například tělocvik 80. let a začátku 90. let s legendárními červenými trenýrkami a modrými kalhotkami byl pro děti to nejlepší, co mohly dostat, protože gymnastika nebo cvičení na nářadí je naučilo přemýšlet o pohybu a zapojovat správné svaly.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio